appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

Duizenden staldieren per jaar dood door verbranding

donderdag 14 april 2016, 09:33 uur

Tienduizend varkens kwamen vorige week om het leven bij een stalbrand in Oirschot. In de afgelopen negen jaar vonden in ons land 1,6 miljoen dieren op die manier hun einde. 

"Belangrijkste oorzaak van dat soort branden is een overbelasting of verkeerd gebruik van de elektrische installatie," zegt Bert van den Berg van de Dierenbescherming. Daarom pleit hij voor een 5-jaarlijkse controle van de elektrische installatie in de stallen.

Vertegenwoordiger van de veehouders, Maarten Leseman van LTO-Nederland, vindt zo'n maatregel niet nodig: "Het belangrijkste is een goede voorlichting over brandveiligheid. Zeker na die grote brand in Oirschot realiseren veehouders zich dat het draait om brandveiligheid van de stallen." Vanmiddag overleggen boeren, verzekeraars en de dierenbescherming  met elkaar over maatregelen. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1