appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

De Ochtend

'De Wet Werk en Zekerheid moet zo snel mogelijk van tafel'

donderdag 3 maart 2016, 11:57 uur

Er komt steeds meer druk op minister Asscher van Sociale Zaken om zijn flexwet naar de prullenbak te verwijzen. Bijna geen werknemer zou nog een vast contract krijgen en een hele batterij deskundigen heeft geen goed woord over voor wat wel wordt beschreven als ‘het meesterwerk’ van de vice-premier.

De wet heeft als bedoeling dat mensen met een tijdelijk contract een vaste baan krijgen. Volgens D66-Kamerlid Steven Van Weyenberg lijkt dat dus nu niet te gebeuren en daarom moet de wet volgens hem worden aangepast.

In de praktijk zie je volgens Van Weyenberg nu vooral dat mensen eerder hun tijdelijke contract kwijtraken en dat werkgevers minder geneigd zijn om een vaste baan aan te bieden. ‘Nu moet je al politiek eerlijk zijn, dit is niet wat we allen hadden bedoeld, dus we moeten de wet aanpassen’, aldus het D66-Kamerlid.

2020
Maurice Limmen, voorzitter van de CNV vakcentrale, is het hier niet mee eens. 'Geef de wet de tijd en evalueer uitwerking in 2020' Sommige bepalingen worden al wel eerder geëvalueerd, maar je kunt volgens Limmen echt niet direct na de ingang van een wet zeggen of deze goed is of niet. ‘Voordat ik mijn verlies wil nemen, wil ik wel weten of ik verloren heb’.

CBS
Volgens de minister is het aantal vaste contract eind 2015 juist toegenomen, na de invoering van de Wet Werk en Zekerheid. Volgens Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat een te vroege conclusie. Volgens het CBS kan daar een seizoenseffect in zitten. ‘Sowieso zien we altijd dat er in het vierde kwartaal er net iets meer vaste banen zijn dan in het derde kwartaal’.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1