appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Mediaforum: ‘Opinie geniet in de Nederlandse journalistiek een hogere status dan een feit’

dinsdag 16 februari 2016, 10:00 uur

Een op de vijf Duitsers gelooft zijn eigen media niet meer. Volgens ingewijden komt dat omdat het rechts-populistische geluid te lang werd genegeerd. Maar de laatste weken zie je een omslag in het denken van de Duitse media. Kranten schrijven over hun dilemma: moeten wij als media wel of geen gesprek aangaan met de rechts-populistische partij Alternatieve fur Deutschland? En ook in talkshows zie je een omslag; er is de laatste tijd geen uitzending meer te zien zonder een rechtse politicus.

In het Mediaforum in De Ochtend spraken journalist Frénk van der Linden en columniste Roos Schlikker hierover.

Demoniseren en negeren

De Volkskrant sprak met de hoofdredacteur van de Tagesschau, het journaal van de Duitse publieke omroep ARD. Hij zegt dat ze bewegingen als AfD en Pegida niet meer kunnen demoniseren. ‘Heel wonderlijk’, vindt journalist Frénk van der Linden. ‘En dat ze het niet meer kunnen negeren. Dus blijkbaar is het onderwerp zo lang mogelijk genegeerd en zijn de hoofdrolspelers gedemoniseerd. Dat is toch niet de taak van de media? Wij zouden juist verslag moeten doen van het demoniseren.

Columniste Roos Schlikker schrikt ook van deze uitspraak. ‘Bij de eerste Pegida demonstratie hebben grote Duitse kranten nauwelijks verslag gedaan, want dan zouden ze olie op het vuur gooien…dat is toch je taak als journalist!’

Wantrouwen

Twintig procent van de Duitsers denkt dat de media structureel leugens verspreiden. Frénk van der Linden vindt dat niet verwonderlijk: ‘Beroepsjournalisten worden al jaren als onbetrouwbare mensen gezien, net als mensen uit de farmaceutische industrie'.

Nederlandse media

In de Nederlandse media zie je ook dat kranten en tv-programma’s worstelen met rechtse bewegingen. Roos Schlikker: ‘Je kunt toch objectief verslaggeven. Het is een belangrijk geluid, en als je er niets van laat horen dan kunnen mensen makkelijk de slachtofferkaart uitspelen. Maar dat mag Wilders niet doen, want hij wil nooit’. Frénk van der Linden vraagt zich af waarom er bij de krant wél mensen zijn die fulltime voetbalclubs als Feyenoord volgen, maar er niemand is die de PVV uitspit. ‘Het is toch van de gekken, dat de Volkskrant die de NRC wat mij betreft kwalitatief ver voorbij is, stikt van de columnisten maar er niemand is die de PVV onderzoekt? Dat doet de NRC wel. Daar moet je mensen voor vrij maken’.

Wilders

Volgens Roos Schlikker hebben de Nederlandse media ook het 'probleem' dat Wilders niet bij Jinek of Pauw aan tafel gaat zitten. ‘Maar dat wil niet zeggen dat we niet moeten weten wat hij vindt of denkt. Als hij het niet wil vertellen, is het toch onze journalistieke taak om dat uit te zoeken. Op deze man gaan veel mensen stemmen. We moeten niet denken: dit is een vervelend geluid, dus geen aandacht aan besteden.’

Columncultuur

Frénk van der Linden vindt dat Nederland een columncultuur heeft: ‘Opinie geniet in de Nederlandse journalistiek een hogere status dan een feit’. Roos is zelf columniste: ‘Ik ben voor het benoemen van zaken, hoe gevoelig het ook is, het is beter om het er wel over te hebben.’ Frénk pleit voor meer onderzoeksjournalistiek.

Luister hier het fragment in het mediaforum terug vanaf 6.49...

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1