appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Hoogleraar pleit voor direct verbod op hormoonverstoorders

dinsdag 2 februari 2016, 10:00 uur

De Europese Unie moet bepaalde 'hormoonverstorende stoffen' zo snel mogelijk verbieden. Daarvoor pleit hoogleraar toxicologie Martin van den Berg. Vooral kleine kinderen en ongeboren baby’s lopen gevaar, denkt de wetenschapper.

De stoffen worden op dit moment veelvuldig gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, conservenblikken en make-up. Ze zijn gevaarlijk voor de groei van kinderen en de ontwikkeling van de hersenen.

Vooral over verpakkingen van voedsel maakt Van den Berg zich druk. Via het voedsel in de verpakkingen komt het in ons lichaam terecht. Over bestrijdingsmiddelen, die volgens sommigen ook hormoonverstoorders bevatten, maakt hij zich minder morgen. ‘Die zijn goed getest’, stelt de toxicoloog.

Europarlement

Van den Berg vindt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy aan zijn zijde. Vanavond debatteert het Europees Parlement over het onderwerp. Waarschijnlijk zal de Europese Commissie flinke kritiek krijgen. De commissie analyseerde tot nu toe alleen de sociaal-economische effecten van een verbod op de stoffen. 'Gevaarlijk', vindt Gerbrandy. 'Bij gezondheid moet je altijdoppassen met economische argumenten.'

Om de Europese Commissie te dwingen om tot wetenschappelijke criteria voor hormoonverstoorders te komen, spande Zweden een rechtszaak aan. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in december in het voordeel van Zweden, maar de regels zijn er nog niet. Gerbrandy vindt dat Nederland de Europese Commissie onder druk moet zetten om de criteria toch te maken.

Volgens hoogleraar Van den Berg duurt het allemaal zo lang omdat de verpakkingsindustrie een flinke lobby voert.

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1