appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Kamervragen over ICT-problemen bij de Belastingdienst

maandag 1 februari 2016, 10:00 uur


Kamervragen over chaos bij Belastingdienst

De PvdA maakt zich grote zorgen over misstanden bij de Belastingdienst. De partij zal daarom Kamervragen stellen over de kwestie. Bovendien pleit de PvdA voor een ICT-minister. Dat zei het Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug vanochtend op Radio 1. 

Gisteren liet het KRO-NCRV televisieprogramma De Monitor in haar uitzending zien dat door een probleem bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst mensen ten onrechte aan elkaar worden gekoppeld als toeslagpartner. Hierdoor worden gegevens zoals naam, geboortedatum en Burgerservicenummer zichtbaar voor wildvreemden. Soms zelfs tot aan inkomensgegevens toe. Oosenbrug: "Ik vind het privacy aspect verschrikkelijk. Het is kwalijk dat de belastingdienst zo met onze gegevens omgaat. ICT en overheid, het blijft een lastige combinatie."

Bovendien zouden mensen honderden euro’s aan toeslagen mislopen, omdat de Belastingdienst hen ziet als tweeverdieners. De problemen worden vaak veroorzaakt door spookbewoners. Dat zijn oud-bewoners die zich niet op het adres hebben uitgeschreven waardoor er een fout sluipt in de Basisregistratie Personen (voorheen Gemeentelijke Basisadministratie).

Kamervragen
Oosenbrug gaat Kamervragen stellen aan staatssecretaris Wiebes en de ministers Van der Steur en Plasterk. Kamervragen aan drie bewindsleden; dat is volgens de PvdA ook direct onderdeel van het probleem: "Het is een behoorlijk doolhof. Ik krijg het gevoel dat niemand probleem-eigenaar is."

ICT-minister
Vorige maand pleitte Digi-commissaris Bas Eenhoorn daarom al voor een speciale ICT-minister. Oosenbrug is het daar helemaal mee eens: "Iedereen wijst naar elkaar. Het zou toch heerlijk zijn als een minister daar verantwoordelijk voor zou zijn."

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens noemt de situatie "onaanvaardbaar" en geeft de belastingdienst tot de zomer om de problemen op te lossen. De PvdA vindt dat er snel moet worden gehandeld. "Voor de mensen die er nu mee te maken hebben, moet er maatwerk worden geboden. Zorg dat ze nu worden geholpen", aldus het Tweede Kamerlid.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1