appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

'Huidige aanpak depressie is zorgelijk'

maandag 25 januari 2016, 10:00 uur

1 miljoen Nederlanders lijden aan een depressie en daar komen steeds meer mensen bij. Toch is het voor velen nog een mysterieuze aandoening waar een taboe op ligt.Voor psychiater Esther van Fenema was de tijd rijp om daar verandering in aan te brengen en dat gebeurt vanavond met een depressiegala.

“Aan de ene kant ben ik blij dat het gala er komt. Aan de andere kant is het ook treurig. Eén miljoen mensen met depressieve klachten is schokkend veel. En dat daar nog een taboe op rust is bizar.” Van Fenema zamelt op het gala geld in om depressie bij jongeren bespreekbaar te maken.


Ivoren toren
“Er is te weinig kennis over depressie. Wij als psychiaters hebben dat laten liggen, we zijn te veel in onze ivoren toren blijven zitten. Depressie is gewoon een ziekte, met symptomen. Die kan iedereen nalezen.”

Marijke Groot werd getroffen door een depressie. “Ik vond mensen met psychische klachten vaak aanstellers, maar belandde uiteindelijk zelf in een dikke vette depressie.” Groot werd zo somber dat ze op zeker moment niet meer uit bed kon komen.

Dodelijk
Van Fenema: “Depressie is potentieel een ernstig dodelijke ziekte, vorig jaar zijn 1800 mensen om het leven gekomen door zelfdoding. Dat moeten we niet vergeten.” Patiënten spreken vaak niet over hun klachten, er is veel schaamte. Fenema vergelijkt het met hoe er in de jaren zestig naar kanker werd gekeken. “Toen werd er ook alleen maar over ‘K’ gesproken. We moeten nu net zo optreden als Nixon toen deed met zijn ‘war on cancer’.”

Groot werd uiteindelijk opgenomen in een kliniek in Limburg. “Daar heb ik heel veel normale mensen getroffen met depressie, burn-out en verslavingen. Dat heeft me goed gedaan.”

Meer vrouwen en jongeren
Het zijn meer vrouwen dan mannen die worden getroffen door een depressie. 13 procent van de mannen krijgt ermee te maken, tegenover 24 procent van de vrouwen. Ook jongeren hebben er vaker last van. Hoe dat komt is nog onduidelijk. Van Fenema: “Het kan hormonaal zijn. Of dat vrouwen het eerder toe durven geven”.

Van Fenema ziet verbetermogelijkheden in de diagnostiek van depressie. Nu worden antidepressiva door de huisarts voorgeschreven. “Die heeft 8 minuten om de klachten van een patiënt inzichtelijk te krijgen. Soms zijn de klachten heel duidelijk, maar vaker is het ziektebeeld erg complex. Daar zou een psychiater bij betrokken moeten zijn. Er moet scherper worden gekeken. Betere diagnostiek is van groot belang.”

Vanavond dus het eerste depressiegala, om het taboe te doorbreken. Van Fenema: “Depressie kost veel geld, en veroorzaakt verschrikkelijk veel leed. Er moet gewoon wat gebeuren.” 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1