appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven

De Ochtend

"Schone topsporters moeten dopinggebruik expliciet ontkennen"

vrijdag 15 januari 2016, 09:30 uur

Alle topsporters moeten expliciet ontkennen dat ze doping hebben gebruikt en zichzelf een financiële verplichting opleggen als ze dat toch hebben gedaan. Dat vindt oud-zwemmer Maarten van der Weijden.

De Olympisch zwemkampioen van 2008 komt met dat pleidooi na de verschillende dopingschandalen van de afgelopen weken. De schorsing van Michael Boogerd, de bekentenis van Ria Stalman en als klap op de vuurpijl het WADA-rapport van gisteren.

Hand in het vuur
“Met de falende instanties kun je je bijna niet meer verschuilen achter dopingcontroles. Ik zou ze heel graag willen vertrouwen, maar ik durf voor niemand mijn hand in het vuur te steken.”

Van der Weijden geeft aan dat hij dat 5 á 10 jaar geleden nog wel durfde. “Maar nu niet meer omdat ik zo geschrokken ben van de bekentenissen uit het verleden,” zegt hij in Stand.nl.

Dopingregels afschaffen
Publicist en filosoof Marcel Zuijderland is het niet met van der Weijden eens. “Ik hecht weinig waarde aan een integriteitsverklaring van sporters, dat kan een vals vertrouwen geven” aldus Zuijderland in Stand.nl.

Hij wil de dopingregels juist afschaffen om de eerlijkheid van de sport in de hand te werken. “Een onafhankelijke federatie van sportartsen zou dan moeten controleren dat sporters op verantwoorde wijze middelen gebruiken om de prestatie te verhogen.”

Sportarts Berend Nikkels ziet dat wel zitten. “Je moet de dopinglijst vrijgeven mits er goede begeleiding is.”


Luister hier het hele fragment terug van Stand.nl. Te gast zijn oud-zwemmer Maarten van der Weijden en Marcel Zuijderland, filosoof en publicist.   

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1