appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Zorgverzekeraars snuffelen in privé-gegevens

vrijdag 4 september 2015, 10:40 uur

Zorgverzekeraars willen regelmatig declaraties van huisartsen controleren door patiëntendossiers in te zien, zonder dat die patiënt daar toestemming voor heeft gegeven. Het onderzoeksjournalistiek programma De Monitor besteedt hier zondag volop aandacht aan. 


Huisarts Chantal van het Zandt heeft zelf ondervonden hoe die controles in hun werk gaan. Vorig jaar kreeg ze een brief van haar preferente zorgverzekeraar. Ze moest verklaren waarom haar praktijk qua declaraties afweek van het gemiddelde, anders zouden er stappen volgen. Namelijk het bekijken van de elektronische patiëntendossiers.

Babs van der Staak van de Consumentenbond vindt dat verzekeraars niet zomaar in die dossiers mogen kijken, niet zonder van te voren expliciet toestemming te vragen. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1