appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven

De Ochtend

“Drugsbeleid voor jonge veteranen moet worden aangepast”

vrijdag 26 juni 2015, 09:00 uur

Het zerotolerancebeleid dat Defensie hanteert voor het gebruik van drugs moet worden aangepast. Dat zegt de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen.

Nu is de procedure dat Defensie per direct militairen oneervol ontslaat als blijkt dat zij drugs gebruiken. Dat betekent dat ze ook geen recht meer hebben op sociale voorzieningen of opnieuw bij de overheid in dienst kunnen. De vraag is of dit beleid nog wel van deze tijd is. Het komt nog uit de tijd van de dienstplicht waarbij nog geen grootschalige deelname was aan missies in het buitenland. Er zijn voorbeelden bekend van Afghanistan-veteranen die drugs gebruiken als uitvlucht, om hun verschrikkelijke ervaringen een plek te geven.

Ook moet Defensie meer aandacht besteden aan nazorg zegt de Veteranenombudsman. Slechts 40% van de nazorgformulieren die Defensie stuurt komt retour. Dat percentage moet omhoog. Het gaat om een lijst met vragen aan de militair over hoe het na de missie met hem of haar en het thuisfront gaat.

De vragenlijst geeft zicht op verhoogde agressie, conflictgedrag uit omgeving, verslaving, drankgebruik, slapeloosheid, depressiviteit en eenzaamheid. Deze zaken kunnen iemands leven en dat van hun omgeving ontwrichten. Dit moet dus de aandacht krijgen die het verdient. Bijvoorbeeld door een persoonlijke benadering: ga langs de deur bij veteranen die de lijst niet willen invullen. Zo krijg je ook zicht op zorgmijders.

Vandaag wordt er in de Kamer gesproken over de Veteranennota 2015. 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1