appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine

De Ochtend

Stand.nl 'Ouders moeten zorgen dat kinderen meer buitenspelen'

vrijdag 20 maart 2015, 09:59 uur

Bijna één op de drie kinderen krijgt te weinig vitamine D binnen. Dat blijkt uit een onderzoek van Erasmus Medisch Centrum. Vitamine D is nodig voor gezonde botten en tanden, en een goed afweersysteem. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen voldoende vitamine D binnen krijgen als ze minder televisie kijken, gezonder eten en: meer buitenspelen.

Dat buitenspelen gezond is spreekt bijna vanzelf. Het is goed voor de sociale, motorische en cognitieve ontwikkeling, tegen overgewicht, en voor de aanmaak van vitamine D dus.

Maar het is niet altijd makkelijk. Ouders maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen. Scherpe randjes, giftige planten, verkeer, kinderlokkers. Ze hebben zelf niet genoeg tijd om met hun kind naar buiten te gaan. En in de steden is er vaak een gebrek aan speelruimte.

Zijn we het buitenspelen in Nederland verleerd en doen we er te moeilijk over? Of is de buitenomgeving niet meer geschikt voor onbezorgd buitenspelen?Jurgen van den Berg en Bert Kranenbarg spreken met: Tischa Neve, kinderpsycholoog, opvoedkundige en moeder.

Ook bellen we met Yvette de Vries van Jantje Beton.Stand.nl: ouders moeten zorgen dat kinderen meer buitenspelen


Jantje Beton in Stand.nl: waarom spelen kinderen niet buiten?


Stand.nl INTRO 'Ouders moeten zorgen dat kinderen meer buitenspelen'


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1