appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Stand.nl: 'Het niveau van gemeenteraadsleden is te laag'

woensdag 19 november 2014, 09:13 uur

475 duizend Nederlanders mogen vandaag naar de stembus. In zes gemeenten, waaronder Alkmaar en Den Bosch, wordt er gestemd voor een nieuwe gemeenteraad. De gemeenten worden groter door een herindeling, die een oplossing moet zijn voor de overbelasting van kleine gemeenten.
 
Vanaf 1 januari krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid over het jeugd-, werk- en zorgbeleid. Maar is die verantwoordelijkheid daar wel in goede handen?
 
Uit eerder onderzoek onder burgemeesters blijkt dat 40 procent van hen het niveau van raadsleden te laag vindt. Raadsleden debatteren niet goed genoeg, kennen dossiers slecht en luisteren niet goed. Aan de andere kant zijn de burgemeesters een groot voorstander van grotere gemeenten, zodat de raadsleden beter zijn opgewassen tegen de taken vanaf januari.
 
Zijn de zorgen over het niveau van raadsleden terecht, of eisen we te veel van lokale politici die het ook vaak maar als bijbaan doen?

Bernt Schneiders, burgemeester Haarlem Stand.nl 19 nov


Steven Kroon, fractievoorzitter voor de PvdA in Doetichem. Oneens Stand.nl 19 nov


Intro + eerste reacties Stand.nl 19 nov


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1