appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Presentator: Natasja Gibbs

Seksisme in politiek Den Haag: "Mooi is ze he? En ze is nog slim ook!"

dinsdag 9 maart 2021

10 van de 37 lijsttrekkers zijn deze verkiezingen vrouw. Dat is uniek. En deze vrouwen durven zich uit te spreken over het feit dat ze vrouw zijn, en dat de emancipatie nog niet af is. Maar hoe zit het eigenlijk voor de vrouwen op hun eigen werkplek: Het Binnenhof?

“Kom maar binnen, lieverd!”, “Mooi is ze he? En ze is nog slim ook!”, “Doe je de volgende keer weer dat rokje aan?” of “Dat moet het wel een lekker ding zijn, anders was ze niet aangenomen”. Een kleine selectie van wat vrouwen die op het Binnenhof over henzelf of collega's horen.

Onze politiek onderzoeksjournalist, Anna Pleijsier, deed onderzoek naar seksisme op het Binnenhof. Ze wil niet een man aan de schandpaal nagelen, maar de gehele sfeer onderzoeken. Is er inderdaad sprake van seksisme in Den Haag. En wat houdt het dan in? 

Samen met politicoloog Julia Wouters, die het boek 'De zijkant van de macht' schreef, bespreekt Anna in De Nieuws BV kort de bevindingen van haar onderzoek. Het gehele onderzoek is hier te lezen. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1