appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine

De Nieuws BV

Presentator: Renze Klamer

Luister terug

Lief dagboek: 7 mei 1945

donderdag 7 mei 2020

Talloze Nederlanders hielden in de jaren '40-'45 een dagboek bij. Losse velletjes, schoolschriftjes, ingebonden boekjes, vaak in moeilijk leesbaar handschrift, soms zijn het keurig uitgetikte vellen. Zo'n 2.100 dagboeken bevinden zich in het archief van het NIOD. Het instituut laat de dagboeken overtypen zodat ze voortaan makkelijker leesbaar zijn en de persoonlijke verhalen toegankelijker.

De rubriek 'Lief dagboek' geeft aan de hand van die dagboeken een inkijkje in het dagelijks leven in Nederland tijdens de meidagen van 1945. Hoe beleefden de dagboekschrijvers, van de Hilversumse kantoorbediende tot de Waffen SS'er die terugkeert van het Oostfront die eerste dagen na de bezetting.

Op 7 mei 1945 schrijft de 33-jarige Hilversumse kantoorbediende Hanna Maria de Nooij over de komst van de Canadese bevrijders. Een dag eerder is in de buurt van theater Gooiland iemand van de Binnenlandse Strijdkrachten per ongeluk doodgeschoten. Toch staat De Nooij weer te wachten op de geallieerde soldaten, terwijl de straten van Hilversum om haar heen, oranje, rood, wit en blauw kleuren.

Het complete dagboek van Hanna Maria de Nooij is te lezen in het online archief van het NIOD.

Bron: NIOD collectie 244 Dagboeken en Egodocumenten, inv.no. 197 Nooij, H.M. de

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1