appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Presentator: Patrick Lodiers

Luister terug

Stoppen? Deze jonge boeren piekeren er niet over

maandag 16 september 2019

Door de stikstofcrisis liggen duizenden projecten stil. De woningbouw, wegverbredingen, dijkverhoging, alles zit in de knel sinds de Raad van State een streep haalde door de stikstofaanpak van de overheid. Die zou kwetsbare natuur te weinig beschermen. De landbouw neemt 40 procent van de neergeslagen stikstofdioxide en ammoniak voor zijn rekening. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot lanceerde onlangs een plan om de veestapel drastisch te verkleinen. Hij stelt voor dat er een fonds komt van een half miljard euro voor boeren die willen stoppen.

In De Nieuws BV praat Willemijn Veenhoven met drie jonge boeren over hun toekomst. Zijn zij van plan om ermee op te houden naar aanleiding van de stikstofcrisis? Marije Klever niet. Zij nam twee jaar geleden de melkveehouderij van haar ouders over en stoppen komt niet voor in haar woordenboek. Ook Wendela Griffioen wil niets liever dan doorgaan met de boerderij. Zij en haar man sloegen de biologische weg in en zijn ook kaas gaan maken die zie in hun eigen winkel verkopen. Mayco ten Kate (25) werkt op de boerderij van zijn ouders in Nederweert. Op termijn zou hij het bedrijf willen overnemen, maar door de aanhoudende discussies over landbouw, de negatieve beeldvorming, twijfelt hij sterk. "Wat je met liefde doet, wordt dat wel gewaardeerd?"

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1