appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

De Nieuws BV

Wat is er aan de hand in Dresden?

dinsdag 5 november 2019, 12:55 uur

De Duitse deelstaat Saksen kampt met een toename van extreem-rechts geweld. Het aantal incidenten steeg vorig jaar met 45 procent vergeleken met 2017. Hoogste tijd voor een 'Nazinotstand', een noodtoestand vanwege nazi's, vindt een meerderheid in de gemeenteraad van Dresden, de hoofdstad van Saksen. Dresden is de stad waar anti-islambeweging Pegida werd opgericht en waar de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland met 12 zetels inmiddels een van de grootste partijen is in de gemeenteraad. 

Wat is er aan de hand in Dresden en omgeving en wat betekent die noodtoestand? In De Nieuws BV legt Willemijn Veenhoven dit voor aan historicus en Duitsland-kenner Willem Melching en aan Wouter Meijer. Hij werkte jarenlang als correspondent voor de NOS in Duitsland.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1