appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Moet Nederland IS-strijders terughalen?

maandag 18 februari 2019, 12:00 uur

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen sprak in Koerdisch gebied in Syrië voor het eerst met een gedetineerde Nederlandse IS-strijder, de 25-jarige Abdoussalem S. Melissen vertelt in De Nieuws BV over deze bijzondere ontmoeting. Melissen gelooft niet dat Abdoussalem "niets heeft gedaan", zoals hij beweert, en zijn Kalasjnikov slechts gebruikte als "decoratie" in zijn woonkamer. Abdoussalam zit inmiddels bijna 1, 5 jaar vast in een Koerdische cel en hij wil graag terug naar Nederland. Hij lijkt de zegen te krijgen van Donald Trump. De Amerikaanse president riep gisteren zijn Europese bondgenoten op om IS-strijders uit hun landen terug te nemen. Hij zit in zijn maag met 800 strijders die tijdens de oorlog met IS door Amerikaanse troepen werden gearresteerd. Trump suggereert dat de strijders op vrije voeten komen, als landen als Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland niet in actie komen.

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren kan zich wel vinden in de opstelling van Trump. "Hij heeft absoluut een punt. Europa heeft een verantwoordelijkheid. Anders laat je het probleem bij de Koerden liggen." Van Buuren wijst erop dat de Koerden de kastanjes al uit het vuur hebben gehaald in de strijd tegen IS." 

"Wij zien geen enkele aanleiding om die mensen terug te halen", reageert VVD-Kamerlid Antoinette Laan. Ze vindt het risico te groot en ze wil niet dat de overheid een probleem importeert. "Zij (de Syriëgangers, red.) hebben willens en wetens gekozen om ons land en de Nederlanders te vernietigen."

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren: "Op het moment dat ze in Syrië ongecontroleerd vrijkomen dan ben je ze kwijt, dan zijn ze uit zicht en weetje niet waar ze naartoe gaan. Dan kunnen ze ook doorgaan naar andere strijdgebieden of proberen ongezien terug te komen." Volgens Van Buuren kun je de Syriëgangers beter controleren als ze hier zijn, maar hij geeft toe: "Je neemt ook een risico, want op enig moment komen ze weer vrij en je kunt er niet van uitgaan dat iedereen dan tot inkeer is gekomen."

Geert Jan Knoops opperde eerder op Radio 1 dat er een internationaal tribunaal moet komen om de IS-strijders te berechten. VVD-Kamerlid Laan staat daar niet onwelwillend tegenover: "Als je dat in gezamenlijkheid met een aantal Europese landen zou doen, dan zou dat iets zijn om met elkaar over te praten.Dit gezamenlijkheid oplossen is altijd beter, want dit is grensoverschrijdend."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1