appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met schrijver en archeoloog Alexander van de Bunt

De Nieuws BV

Waarom XS4ALL behouden zou moeten blijven

dinsdag 22 januari 2019, 13:14 uur

KPN is van plan om XS4ALL op te heffen. 20 jaar na de overname van de oer-internetprovider, vindt KNP het welletjes. Maar een club (oud-)medewerkers voert daar actie tegen en hun petitie is al meer dan 44.000 keer ondertekend. Twee van die ondertekenaars vertellen in De Nieuws BV over het belang van het voortbestaan van XS4ALL. Doke Pelleboer was van 1999 tot 2005 directeur bij de provider en Francisco van Jole volgde XS4ALL als internetjournalist vanaf het prille begin. 

De provider werd opgezet door een groep hackers om zelf verbinding te kunnen maken met internet en ook mensen thuis internettoegang te verschaffen. Want die toegang was begin jaren negentig voorbehouden aan overheid, bedrijven en universiteiten. Het was ook een idealistisch en activistisch gezelschap bij wie de privacy en de digitale rechten van internetgebruikers centraal stonden.

Van Jole vindt de XS4ALL nog altijd een bolwerk waar de privacy van internetgebruikers wordt gewaarborgd. Dat is helemaal in tijden van de macht van mega-internetbedrijven, van groot belang, aldus Van Jole. "Wat duurzaamheid nu is, dat wordt privacy."


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1