appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

De ideeën en de invloed van Naomi Klein

dinsdag 8 januari 2019, 13:13 uur

Het boek No Logo (1999) maakte een wereldster van Naomi Klein. De Canadese onderzoeksjournaliste en activiste schreef een felle aanval tegen het ongebreidelde kapitalisme en de macht van multinationals. Ze schetste op toegankelijke en meeslepende wijze de keerzijde van het westerse consumentisme: zoals uitbuiting in producerende ontwikkelingslanden. Haar boek werd het manifest, de bijbel van de antiglobalistenbeweging. In haar recentere boek This Changes Everything legt ze de schuld van het klimaatprobleem bij hetzelfde kapitalisme. Vanmiddag krijgt ze van de Uva een eredoctoraat uitgereikt. "Klein ontvangt het eredoctoraat voor haar belangrijke bijdragen aan het vestigen van aandacht op wereldwijde sociale rechtvaardigheidsvraagstukken in de wetenschap en daarbuiten", aldus het persbericht van de universiteit.

In De Nieuws BV vertellen Ewald Engelen (financieel geograaf aan de UVa) en Nick van Bree (bestuurslid Jonge Klimaatbeweging) waarom ze door Naomi Klein worden geïnspireerd en waarom zij een van de meest invloedrijke activisten ter wereld is. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1