appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

De Nieuws BV

Presentator: Patrick Lodiers

Luister terug

CDA: maatschappelijke diensttijd moet minder vrijblijvend

donderdag 14 juni 2018

De maatschappelijke dienstplicht, zoals vurig gewenst door CDA en ChristenUnie, is in het regeerakkoord verwaterd tot een vrijwillige maatschappelijke diensttijd. Vanmiddag gaat de Tweede Kamer in debat met verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welvaart en Sport, ChristenUnie) over zijn plannen. Binnenkort gaat een eerste proef van start. CDA-Kamerlid Michel Rog heeft nog veel vragen over die proef. Hij wil meer vaart en minder vrijblijvendheid. Rog vindt de diensttijd belangrijk om jongeren uit alle lagen van de maatschappij bij elkaar te brengen en iets positiefs te doen voor de samenleving.

Het CDA-Kamerlid is te gast in de De Nieuws BV en gaat in gesprek met Luce van Kempen, voorzitter van de Nationale Jeugdraad. Volgens Van Kempen zijn veel jongeren al betrokken bij de samenleving, onder meer via vrijwilligerswerk. Zij zit regelmatig om de tafel met de staatssecretaris om na te denken over de invulling van de diensttijd. Wat Van Kempen betreft, moet Blokhuis vooral goed luisteren naar jongeren. De diensttijd moet ze in staat stellen hun netwerk op te bouwen en nieuwe vaardigheden te leren en daarbij moeten ze goed begeleid worden, aldus Van Kempen. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1