appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

De Nieuws BV

Presentator: Patrick Lodiers

Luister terug

Zorgen over Chinese hackers die bedrijfsgeheimen stelen

maandag 12 november 2018

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) belooft een nieuwe 'China-strategie' die ervoor moet zorgen dat het Nederlandse bedrijfsleven beter bestand is tegen risicovolle bedrijfsovernames door Chinese bedrijven. " Chinese bedrijven die werkelijk met een rugzak vol staatssteun hierheen komen, kunnen allerlei dingen doen", aldus Wiebes onlangs in de Kamer. Een andere grote zorg, die leeft bij de Tweede Kamer en de regering, betreft bedrijfsspionage door Chinezen. 

Frank Groenewegen, beveiligingsdeskundige bij Fox IT, weet hoe die hackers te werk gaan, maar ook hoe lastig het is om vast te stellen wie precies achter de inbraak zit. Hackers weten zich namelijk goed te vermommen. Toch maken ze foutjes, vertelt Groenewegen in De Nieuws BV. De malware die ze gebruiken om in een bedrijfsnetwerk te komen, bevat soms nog Chinese tekens. Een andere aanwijzing kan zijn dat de hackers actief worden, als in China de werkdag begint.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1