appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

De motie van wantrouwen - het scherpste wapen van de Kamer - is nogal bot

dinsdag 6 november 2018, 13:13 uur

In de rubriek Haags Handwerk bespreken oud-Kamerleden het werk achter de schermen van de Tweede Kamer. Vorige week moest minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) zich verantwoorden in de Kamer vanwege de plotselinge sluiting van de ziekenhuizen. "Dit is het machtigste instrument, je bent de enige die een minister of kabinet naar huis kan sturen", zegt voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Maar, merkt zij op, in De Nieuws BV, het is een sleets instrument geworden. Sinds 2008 werd de motie van wantrouwen 58 keer ingediend en geen enkele keer aangenomen. Gesthuizen: "De coalitie haalt haar schouders hierover op." 

Oud-PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug maakte deel uit van de coalitie tijdens het tweede Kabinet Rutte. "We kregen huisarrest, als een motie van wantrouwen dreigde", vertelt Oosenbrug. Dan kreeg de hele fractie een bericht van de fractiesecretaris om in huis te blijven of op hooguit vijf minuten van de Tweede Kamer. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1