appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Wat als de rechter 'kankerhomo' niet homofoob vindt?

maandag 5 november 2018, 12:01 uur

De rechter deed uitspraak in de Dordtse mishandelingszaak waarin een groep jongeren via Grindr een paar homo's naar een afgelegen plek lokte. De jongeren sloegen een man in elkaar, een ander wist te ontkomen. De rechtbank in Rotterdam legde taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen op, maar nam homohaat niet mee in de uitspraak. Dat de daders hadden gescholden met 'kankerhomo' en 'flikker', vond de rechter indicatief voor hun dagelijkse taalgebruik en zou niet wijzen op homofobie.

In De Nieuws BV vertelt advocaat Sidney Smeets over deze zaak. Hij vertegenwoordigt een van de slachtoffers en doet dat in veel meer zaken waarin homofobie een rol speelt. COC-voorzitter Tanja Ineke vindt de uitspraak "bizar". Volgens haar krijgt 7 op 10 LHBT'ers te maken met verbaal en fysiek geweld. Ineke wil dat politie en justitie homofobie steviger aanpakken. Daar is PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul het mee eens. Zij heeft het kabinet gevraagd om snel te komen met maatregelen tegen anti-homogeweld.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1