appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Nieuws BV

Rechter bepaalt: lucht moet schoner. Maar tegen welke prijs?

vrijdag 8 september 2017, 12:06 uur

Gisteren bepaalde de rechter dat staat meer moet doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. In een kort geding eiste Milieudefensie dat Nederland zich houdt aan de Europese normen voor de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide en kreeg op alle punten gelijk. Ook mag de overheid geen maatregelen nemen die de luchtkwaliteit verder zou verslechteren, zoals het uitbreiden van de 130 kilometervakken op de snelwegen. Binnen twee weken moet het kabinet met een verbeterplan komen.

In de Nieuws BV gaat het over de gevolgen van deze uitspraak. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger is in haar nopjes en vindt dat de overheid snel maatregelen moet nemen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen en het instellen van meer milieuzones.
Tobias Arnoldussen, onderzoeker aan de UvA op het gebied van milieuwetgeving plaatst kritische kanttekeningen bij het terugdringen van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide. Hij wijst erop dat de lucht de afgelopen dertig jaar al veel schoner is geworden: "het is de vraag of wij met simpele maatregelen wel aantoonbaar en voorspelbaar aan de normen gaan voldoen." Arnoldussen meent dat de uitspraak van de rechter "explosief kan zijn" voor infrastructurele projecten. Wat zal die betekenen voor gebieden waar de Europese norm al (bijna) wordt overschreden.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1