appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Presentator: Patrick Lodiers

Luister terug

Haags Handwerk over lobby en politiek

dinsdag 7 november 2017, 13:15 uur

In het eerste grote Kamerdebat van het kabinet speelde de afschaffing van de dividendbelasting een grote rol. De maatregel kost de schatkist 1,4 miljard, maar is volgens premier Rutte noodzakelijk om Nederland aantrekkelijk te houden als vestigingsland. De linkse oppositie vindt het juist een cadeautje aan grote bedrijven en buitenlandse investeerders. Werkgeversvereniging VNO-NCW lobbyde vlak na de verkiezingen in maart al voor de afschaffing van de dividendbelasting. En dat roept allerlei vragen op over de invloed die lobbyisten hebben in politiek Den Haag.

In de Nieuws BV buigen Astrid Oosenbrug en Jurjen van den Bergh - kenners van het Haagse politieke handwerk - zich over de relatie tussen lobbyisten, politici en bestuurders. Oosenbrug deed als PvdA-Kamerlid voorstellen om de lobby transparanter te maken. Ze schreef hierover de initiatiefnota Lobby in daglicht. Jurjen van den Bergh werkte voor de fractie van GroenLinks en als belangenbehartiger bij verschillende organisaties. Het meest recent voor de campagne tegen het TTIP-vrijhandelsverdrag.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1