appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Presentator: Patrick Lodiers

Luister terug

Bewoners Rotterdamse Tweebosbuurt verzetten zich tegen sloop

dinsdag 10 december 2019

Ahmed Abdillahi en Wim Leewis wonen in de Tweebosbuurt in het Rotterdamse stadsdeel Feijenoord, maar de vraag is voor hoe lang nog. Sommige buurtbewoners zijn al vertrokken vanwege sloopplannen van woningcorporatie Vestia. Zo'n 600 betaalbare huurwoningen wil de corporatie volgend jaar tegen de vlakte gooien. In plaats daarvan moeten dan vooral koopwoningen en duurdere huurwoningen verrijzen. Volgens Abdillahi en Leewis is er sprake van bevolkingsbeleid en willen Vestia en de gemeente Rotterdam dat mensen met lage inkomens plaatsmaken voor mensen met een grotere portemonnee. Abdillahi en Leewis kwamen afgelopen weekend met hun buren in actie en trokken de metalen platen van sommige reeds dichtgetimmerde woningen af.

Abdillahi en Leewis doen hun verhaal in De Nieuws BV en vertellen dat ze graag in hun buurt wonen, vanwege de saamhorigheid, voorzieningen en de ligging. Ze weigeren hun huis te verlaten. Stadsgeograaf Cody Hochstenbach (Universiteit van Amsterdam) signaleert dat de gemeente Rotterdam sinds 2002 al 30.000 sociale huurwoningen minder telt en dat er nog 12.000 gaan verdwijnen. "Ik kan niet echt anders concluderen dan dat Rotterdam van zijn arme bewoners af wil." 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1