appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

De Nieuws BV

Van Bruggen en Bakker ontleden verkiezingsspotjes

maandag 13 februari 2017, 13:03 uur

Met de verkiezingen in aantocht neemt het aantal politieke spotjes, waarmee tv-kijkers en gebruikers van sociale media worden geconfronteerd, snel toe. Sommige filmpjes zijn kort en krachtig en brengen een duidelijke boodschap over. Andere zijn langdradig en verwarrend. 

Erik van Bruggen (campagnebureau BKB) en Bert Bakker (communicatiewetenschapper UvA) ontleden in de Nieuws BV een aantal verse campagnespotjes. Welke zijn effectief en welke filmpjes slaan de plank mis? Dit keer worden nieuwe filmpjes van PVV, PvdA en GroenLinks ontleed. Daarbij valt het de heren op dat Wilders erg zijn best doet om zijn achterban naar de stembus te krijgen, het 'wij begint bij mij' van de PvdA onbegrijpelijk is en het GroenLinks-filmpje de beweging laat zien die in de campagne van de partij centraal staat. 

Volgens Van Bruggen en Bakker is het PVV-spotje een beetje rommelig, maar effectief. De PvdA is nog 'zoekend' in de campagne, wat ook blijkt uit dit filmpje. De video van GroenLinks heeft 500.000 'views' op Facebook. Maar hoe vaak de filmpjes echt zijn bekeken blijft onduidelijk. Bakker wijst erop dat Facebook-gebruikers die door hun tijdlijn scrollen en zo'n filmpjes langs zien komen, misschien een paar seconden meekrijgen.

Een spotje van het CDA dat sinds begin dit jaar op tv langskomt, is volgens Van Bruggen en Bakker nog altijd het sterkst. Daarin stellen kinderen lastige vragen aan hun ouders, zoals: "mama, waarom mag oma maar twee keer per week onder de douche?" Mama heeft geen idee. CDA-leider Buma wel: "als we het onze kinderen niet meer uit kunnen leggen is het tijd voor verandering." 

Lees hier een uitgebreid artikel waarin Van Bruggen en Bakker hun schoolvoorbeelden van campagnespotjes bespreken en eerdere filmpjes van SP en CDA ontleden.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1