appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Nieuws BV

Moeder ontvoerde Insiya over de eerste zitting en wereldwijde aandacht

maandag 16 januari 2017, 12:00 uur

Volgens het OM is de ontvoering van peuter Insiya zeer professioneel en tot in detail voorbereid. Dat bleek vorige week tijdens de eerste zitting waarin twee verdachten terecht stonden. Het 2-jarige meisje werd afgelopen september op gewelddadige wijze ontvoerd en zou door haar vader zijn meegenomen naar India. 

Schokkend

Nadia Rashid, de moeder van Insiya, was vorige week bij de zitting."Een van de verdachten is niet komen opdagen. Die koos ervoor om in zijn cel te blijven. De andere zat er al toen ik binnenkwam. Het was heel confronterend. Het is een hele forse man. Hij komt uit Amerika en was speciaal ingevlogen om in ieder geval mijn moeder uit te schakelen. Hij zegt zelf dat hij er een dag van tevoren is ingerold en dat het een in-between-job was. De details die naar voren kwamen waren schokkend. Op een gegeven moment zei de persofficier van justitie: 'ze is achtervolgd in de auto en op de fiets.' Dat was nieuw voor mij, dat mensen mij ook op de fiets hebben achtervolgd."

Geen contact

Sinds de gewelddadige ontvoering op 29 september vorig jaar heeft Nadia nog altijd geen contact met haar dochtertje gehad. "Ik heb verzoeken gedaan om haar te mogen skypen of met haar te bellen, maar het mag niet. Er wordt geen gehoor aan gegeven. Ik kan me niet voorstellen dat Insiya niet vraagt waar mama is." 

Humans of Amsterdam

Debra deelde het verhaal van Nadia eind december op haar populaire facebook-pagina Humans of Amsterdam. Voor Nadia was dit een hele belangrijke stap. "Het is viraal gegaan. De post van Debra heeft ervoor gezorgd dat het wereldwijd werd verspreid en dat mensen ook het belang ervan in zagen. Vooral in India." 

Open brief

Ook heeft Nadia een brief gestuurd naar de minister van Buitenlandse Zaken daar - maar vooralsnog heeft ze niet gereageerd. Nadia: Ik weet niet wat haar beweegredenen zijn, maar ik vind het belangrijk dat er twee dingen apart moeten worden gezien: de strafrechtelijke vervolging van de ontvoerder en de rechtshulpverzoeken die daarmee te maken hebben, en het puur terug brengen van een Nederlands burger die illegaal daar zit en die zonder toestemming is meegenomen, is gesmokkeld. Ik vind dat ze die twee dingen goed moeten onderscheiden en in ieder geval moeten ingrijpen voor het stukje Insiya."

Luister het hele gesprek met Nadia Rashid en Debra hier boven terug. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1