appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Luister terug

VVD wil top 10 procederende overheidsorganisaties

woensdag 12 februari 2020

VVD-kamerlid Jeroen van Wijngaarden was vandaag samen met sociaal strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss te gast bij de Nieuws BV op NPO Radio 1. In de discussie over de tekorten in de sociale advocatuur maakte van Wijngaarden bekend het kabinet om een top 10 van overheidsorganisaties die het meest procederen te hebben gevraagd. Hij wil van die organisaties horen hoe zij het aantal rechtszaken terug willen dringen 
In gesprek met Renze Klamer zei hij het volgende:"Ik wil van het kabinet een top 10 van overheidsorganisaties die procederen en dan ook met de ambitie erbij hoe ze dat willen verminderen, want daar heeft mevrouw Boufadiss gewoon een punt. De overheid moet minder vaak onnodig procederen"
Later in het gesprek komt hij terug op dit plan, "Ik denk dat de overheid zelf bij sociale verzekeringszaken, zoals het UWV dat is ook zo’n beruchte club die heel veel procedeert, zich moet afvragen is dat nou echt allemaal nodig? Dat je ook juist daar gaat kijken kunnen we daar niet op een normalere manier ,zonder gelijk helemaal gejuridiseerd met allemaal advocaten erbij, er samen uit komen. Dat bedoel ik ook met niet ieder geschil hoeft perse met een advocaat opgelost te worden. Dat vergt wel  een iets andere mindset van ons als overheid maar ook van de sociale advocatuur zelf. "
Ook Minister Dekker is te spreken over het plan van van Wijngaarden "Minister Dekker was daar opvallend meegaand in. Hij zei ‘Ik kom met die top 10 en ik kom ook met die ambitie van minder procederen.’ Het is ook een kabinetsberde taak. Dat ligt niet alleen bij hem, maar ook bij Sociale Zaken. Dus ik denk dat dat nog wel een lange adem wordt, maar daar gaan we het kabinet gewoon hartstikke scherp op houden, want dat gaat echt schelen"

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1