appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

De Nieuws BV

Pleidooi Segers en Slagter voor 'Waardig ouder worden'

dinsdag 22 november 2016, 13:00 uur

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en Jan Slagter, voorzitter van omroep Max, bundelen de krachten samen met ouderenbond KBO-PCOB. Naar aanleiding van de discussie rond 'voltooid leven' doen zij voorstellen voor een samenleving waarin "ouderen zich gezien en gewaardeerd worden". Volgens Segers en Slagter gaat achter de term 'voltooid leven' veel leed schuil. In de Nieuws BV lichten zij hun plannen verder toe.

In hun manifest Waardig ouder worden stellen de initiatiefnemers dat er een coördinerend bewindspersoon voor ouderenbeleid moet komen, kleinschaliger zorg, dat er meer geluisterd moet worden naar de wensen van ouderen en dat er een maatschappelijke discussie op gang moet komen over de plek die ouderdom zou moeten innemen in de samenleving. Volgens Segers is het manifest "niet in beton gegoten" en zijn andere politieke partijen en organisaties van harte uitgenodigd om mee te praten. Een en ander zou dan moeten leiden tot een 'zilveren stembusakkoord'.

Desgevraagd laat de PvdA weten "een positieve grondhouding te hebben" wat betreft de plannen voor betere ouderenzorg, maar de partij zegt ook vast te houden aan de verdere uitwerking van het kabinetsvoorstel omtrent 'voltooid leven'.

Een woordvoerder van het CDA reageert: "wij omarmen dit initiatief dat ze nemen, we zien veel overeenkomsten en delen de zorg voor ouderen".

SP-Kamerlid Renske Leijten: "wij zetten ons al jaren in voor goede ouderenzorg, behoud van pensioenen en een samenleving waarin de ouderen zich niet teveel voelen. We doen dit ook zonder het Voltooid Leven-voorstel."


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1