appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer

De Nieuws BV

Presentator: Renze Klamer

Luister terug

Ingo Piepers voorspelt Derde Wereldoorlog

maandag 13 januari 2020, 12:10 uur

In zijn vuistdikke boek 2020 WARning uit 2016 analyseert Ingo Piepers spanningen op het internationale toneel die uiteindelijk hebben geleid tot een grootschalig conflict. Volgens hem is er sprake van terugkerende patronen, wetmatigheden die lijken op een natuurkundig proces. Internationale spanningen bouwen op, vinden geen uitweg meer via kleinere conflicten en monden uit in een grootschalige oorlog die de wereldorde op zijn kop zet. Piepers noemt vier cycli die leidden tot een wereldoorlog: de Dertigjarige Oorlog, de Napoleontische Oorlogen en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

In de hedendaagse spanningen op het wereldtoneel en in het Midden-Oosten in het bijzonder, ziet Piepers patronen die hij "griezelig" herkenbaar vindt. In 2020 ligt volgens zijn model een nieuwe wereldoorlog op de loer, zo vertelt hij in De Nieuws BV. "Het systeem heeft zijn eigen momentum. Ik begrijp dat het fatalistisch klinkt, overigens ben ik geen fatalist. We zijn er allemaal zelf bij, we kunnen er iets aan doen en dat moeten we ook proberen. Als je begrijpt wat de consequenties van je gedrag zijn dan kun je er vervolgens ook wat mee doen."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1