appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Paul de Munnik

De Nieuws BV

Natascha, Nora en Abid vrienden door Auschwitz

woensdag 19 oktober 2016, 12:03 uur

Een diverse groep jongeren bezocht afgelopen weekend het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Student Abid Boud (22) was een van hen. Het bezoek maakte diepe indruk. "Wij voelden een soort verbondenheid met de joden van toen. Ik ben heel erg bang dat hetzelfde bij moslims gebeurt. Ik zie het ook in mijn omgeving. Dat mensen er steeds meer angst voor hebben. Nu zullen mensen wel denken: nou dat zal misschien niet gebeuren, maar dat dachten de joden toendertijd ook. Volgens mede-organisator en promovenda Nora Asrami hadden veel islamistische deelnemers dat gevoel. Nora: "We willen daarmee niet het verhaal van de joden kleiner maken, maar juist groter. We moeten er juist voor waken dat we in deze tijd niet naar iets verschrikkelijks toe groeien." 

Verbinding

Journalist en filmmaker Natascha van Weezel, die zelf familie heeft verloren in de Holocaust, snapt die redenatie. "Met de huidige polarisatie in de samenleving vind ik dat het helemaal niet zo gek is om nu dingen beter te maken door naar het verleden te kijken en te leren hoe het niet moet. Natuurlijk, als ik daar ben denk ik aan mijn familie, hoe zij daar vermoord zijn. Maar ik werd daar ook gesteund. Toen ik een traan liet waren Abid en Nora de eerste die mij omarmden en dan denk ik, zeker als je hoort, 'oh moslims en joden, allemaal moeilijk', dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Kijk wat hier gebeurt." Nora vult aan: “We hebben ook echt met je meegehuild. We voelden echt de pijn. Ik persoonlijk voelde echt de pijn en het leed van het joodse volk, wat hen daar is aangedaan. Ik word er nu weer emotioneel van." Natascha: “En ik voelde dat jullie dat voelden. Zo puur, zo direct, dan kan je duizend uren praten, maar als je het over verbinding hebt, is dit de essentie." Abid vervolgt: “Ik heb heel veel nieuwe vrienden gemaakt. Zo zou eigenlijk ook de samenleving moeten zijn. Zo divers en iedereen die met elkaar het gesprek voert.” 

Luister hierboven naar het hele gesprek.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1