appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Presentator: Patrick Lodiers

Luister terug

Is de woningmarkt inmiddels een zeepbel?

donderdag 21 september 2017

Koopwoningen waren in augustus bijna 8 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De landelijke gemiddelde huizenprijs komt daarmee in de buurt van de vorige huizenhausse. Volgens econoom Martin Visser (De Financiële Telegraaf) stijgen de prijzen nu veel sneller en ligt een zeepbel op de loer. Hij raadt kopers aan: "laat je niet gek maken door 2,5 procent. Maar denk na over hoe de wereld eruit zou zien als dat 4, 5 of 6 procent zou zijn."

Tweede-Kamerlid Sandra Beckerman (SP) vreest ook voor een huizenbubbel en ziet in haar woonplaats Groningen "de totale gekte" toeslaan op de woningmarkt. De stijgende huizenprijzen zorgen er ook voor dat de middeninkomens in de knel komen. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en koopwoningen in populaire steden zijn onbetaalbaar. Zij pleit voor een 'Nationaal Bouwplan' waarin gemeenten en woningcorporaties samenwerken bij het bouwen van woningen voor de middengroepen. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1