appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

"Turkse Nederlanders voelen zich in een hoek gedrukt"

donderdag 8 september 2016, 12:56 uur

De veelbesproken uitspraak "pleur op" van premier Rutte in Zomergasten zorgde voor opspraak in binnen -en buitenland. Turkije noemde de woorden van Rutte "ongepast voor een premier" en ook in Nederland zorgde de uitspraak voor commotie. Historicus Tayfun Balcik: "Ik vind dit echt premier-onwaardig. Dat hij zich zo verlaagt naar het niveau dat hij juist wenst te bestrijden, dat kan niet. Dat mag je niet doen en hij bevestigt daarmee dat hij ze als anders ziet."

Sinds de couppoging midden juli staat de Turks Nederlandse gemeenschap onder druk en lopen de spanningen hoog op. Ook is de angst en het wantrouwen om de media te woord te staan groot. Ondernemer Cemil Yilmaz begrijpt die angst heel goed. Yilmaz: "De twee extreme kanten overschreeuwen het middenveld. Op het moment dat iemand uit het middenveld zich in het publieke debat mengt wordt hij overschreeuwd door de witte gemeenschap; omdat diegene óf te genuanceerd is óf persé bepaalde uitspraken moet doen." Volgens Yilmaz zijn mensen bang dat ze bestempeld worden als Erdogan-knuffelaar, landverrader of als slecht geïntegreerd. Balcik: "Nederland is een vrij land, maar mensen voelen zich echt onderdrukt. Ze voelen zich in een hoek gedrukt." 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1