appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

De weg naar verzoening

donderdag 1 september 2016, 14:00 uur

"We willen laten zien dat er ook een andere kant is." Sinds een jaar zetten historicus Tayfun Balcik en ondernemer/politicoloog Mirko Jouamer zich in om Turkse en Koerdische Nederlanders dichter bij elkaar te brengen. 

Vriendschap

Een jaar geleden waren ze te gast in 'De Nieuws BV' om te praten over de spanningen tussen beide groepen in Nederland. Mirko die een Koerdische achtergrond heeft kan zich de eerste kennismaking met de Turks Nederlandse Tayfun nog goed herinneren: "We waren we allebei best wel sceptisch, maar nu is er echt een vriendschap ontstaan."

Gemeentes

Na de uitzending hebben ze contact gehouden en uiteindelijk de handen ineengeslagen. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Verschillende gemeentes zoals Den Haag, Rotterdam en Amsterdam hebben interesse in het initiatief van beide heren en ook het ministerie van Sociale Zaken heeft al bij ze aangeklopt. 

Voorbeeldfunctie

Naast hun werkgroep en de dialoogbijeenkomsten die ze in de grote steden organiseren, is de volgende stap het onderwijs. Mirko: "We willen kinderen op middelbare scholen laten zien dat met elkaar praten wel kan, in plaats van dat ze alleen datgene herhalen wat ze thuis meekrijgen." Tayfun: "Heel veel docenten zitten met hun handen in het haar. Het gaat om gevoelige kwesties waar iedereen vol van zit. Het is belangrijk om deskundigen hierover aan het woord te laten en een soort voorbeeldfunctie te vervullen."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1