appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

De Nieuws BV

Presentator: Patrick Lodiers

Luister terug

'Bomen-musicus' Bert Barten is universitaire hit

maandag 20 augustus 2018

Zijn muziek heeft iets weg van psychedelische bands als Pink Floyd en Kraftwerk. Het verschil: Kunstenaar Bert Barten maakt deze muziek met bomen. En dat valt op. De prestigieuze Stanford University heeft hem al uitgenodigd voor een lezing en dit weekend stond hij op Lowlands. Daarnaast krijgt hij van universiteiten wereldwijd data doorgestuurd en zijn biologen razend enthousiast over zijn werk. 

Big data op muziek

Barten: "Je moet je voorstellen dat die biologen allemaal naar die hele saaie structuurtjes die aan de muur hangen zitten te kijken. Van die excel-sheets met data. En dan komt er een kunstenaar binnenlopen en die maakt opeens muziek van die data. Dat is voor hun een totale verrijking van wat ze aan het doen zijn."

Natuur

Barten heeft recentelijk zijn eerste plaat uitgebracht 'Talking Trees'. Hij wil de luisteraar dichterbij de natuur brengen. "50% van ons DNA is hetzelfde als het DNA van een boom. Dus laten we ervaren wat dat dan is en misschien gaan we dan eens anders met de natuur om. We zijn, als mensheid, een beetje ver van de natuur af komen te staan. Laten we weer een stapje naar de natuur toe doen." 


Luister het hele gesprek hierboven terug. 

 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1