appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Presentator: Patrick Lodiers

Luister terug

'Het is een schande dat het MBO studenten aflevert die niet goed kunnen lezen en schrijven'

woensdag 11 september 2019

Een brief van de overheid lezen, een foutloos CV opstellen of begrijpen wat er in de krant staat; een groeiende groep jongeren, mét MBO-diploma, kan dit niet. Volgens oud-docent Evelien Polter komt dat doordat er te weinig aandacht is voor taalonderwijs en omdat de docenten Nederlands vaak niet geschoold zijn in het vak. 

Mohammed Saiah zat vijf jaar op het MBO en is nu raadslid voor D66 in Utrecht. Hij dacht dat het wel goed zat met zijn taalvaardigheid, maar kwam erachter dat dat flink tegenviel. Tijdens vergaderingen moest hij al zijn moed bij elkaar rapen om te vragen wat bepaalde woorden betekenden. 

Polter pleit voor meer lesuren Nederlands en meer vakdocenten. Volgens Ton Heerts, voorzitter van de MBO-raad, zit het probleem juist dieper en komen leerlingen al met een taalachterstand op het MBO binnen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1