appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

De Nieuws BV

BV Buitenland

vrijdag 7 februari 2014, 12:41 uur

Chinatown is een van de bekendste wijken van New York. Het is een toeristische trekpleister en van oudsher een plek waar Chinese immigranten gaan wonen als ze in Amerika arriveren. De wijk stond altijd bekend om zijn straatverkopers, gokhallen, festivals en restaurants. Maar het oude Chinatown is bezig te verdwijnen. Sinds 2010 is 17 procent van de Aziatische bewoners weggetrokken. "Weggejaagd", zegt Jason Chan van CAAAV, een organisatie die zich inzet voor de rechten van die bewoners. Hij vertelde BV Buitenland dat yuppen en studenten Chinatown hebben ontdekt. Gentrification (stadsvernieuwing) betekent dat dure appartementencomplexen en hotels worden gebouwd. Goedkope woningen verdwijnen. Huisbazen pesten het liefst hun huurders met weinig geld weg, zodat ze plaatsmaken voor hogere inkomens, aldus Jason Chan. 

De ouders van Michelle Chen startten in de jaren '70 hun winkel in Chinatown. Michelle bracht zo een groot deel van haar jeugd door in de wijk. Ze koestert warme herinneringen aan die tijd. De bendeoorlogen, de stank van het riool, die mist ze helemaal niet. Maar wat ze heel jammer vindt, is dat de gemeenschapszin verdwijnt door de stadsvernieuwing. Samen de schouders eronder zetten. Je eigen zaak opbouwen. Dat gevoel was heel sterk in Chinatown. Dat kwam ook, zegt Michelle, omdat Chinezen, juist daar in dat getto bij elkaar moesten wonen. Er was lange tijd sprake van anti-Chinees racisme. De gemeenschap was daardoor heel hecht. Mensen deelden allemaal de taal, cultuur, geloof, feesten. Beluister hieronder het gesprek met Michelle Chen. Door tijdgebrek kwam haar bijdrage aan BV Buitenland in de uitzending helaas te vervallen.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1