Cultuur & Media - NPO Radio 1 https://www.nporadio1.nl/cultuur-media Tue, 23 Jan 2018 22:36:22 +0100 Joomla! - Open Source Content Management nl-nl De Luizenmoeder breekt terugkijk-records https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7840-de-luizenmoeder-breekt-terugkijk-records https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7840-de-luizenmoeder-breekt-terugkijk-records

De NPO3-serie De Luizenmoeder heeft een nieuw kijkrecord opgeleverd: voor het eerst was het aantal mensen dat uitgesteld keek groter dan het aantal televisiekijkers. WNL-presentator Rick Nieman en hoofdredacteur Ronald Ockhuysen van Het Parool gaan in Spraakmakers in op het succes van de serie.

De eerste aflevering van De Luizenmoeder trok op televisie 750.000 kijkers en daarna nog eens 844.000 ‘terugkijkers’. Hoewel Nieman de nodige kanttekeningen plaatst bij de claim van AVROTROS dat er een record is verbroken, geeft deze ontwikkeling volgens hem wel aan dat mensen nu echt kijken wanneer het hún uitkomt: "Een aantal jaar geleden werd al gezegd: 'Dat zit eraan te komen, mensen gaan kijken wanneer ze willen.' En dat deden ze alsmaar niet. Ze bleven netjes lineair kijken op het moment dat het ons aan werd geboden."

{video url="https://www.youtube.com/embed/IC-obWM9kFI" caption="Promo van De Luizenmoeder" }

Fnuikend voor het businessmodel van de omroepen

Uitgesteld kijken is op termijn fnuikend voor het businessmodel van de commerciële omroepen en de NPO: "Want als je geen reclame meer hoeft te kijken, je kan kijken wanneer je wil en je kan reclames doorspoelen, wie gaat dat dan nog allemaal betalen straks?"

Alle media-aandacht voor de eerste uitzending heeft er wel voor gezorgd dat de tweede aflevering van De Luizenmoeder op televisie door anderhalf miljoen mensen is bekeken.

'Beetje lachen om onszelf'

Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen van Het Parool heeft best wel genoten van De Luizenmoeder: "Het is natuurlijk heel leuk, zo’n serie die de thema’s van nu, alle moeilijke onderwerpen, met humor aanpakt. Hebben we een beetje behoefte aan, beetje lachen om onszelf. Dus ik vind dat heel goed gedaan."

In De Luizenmoeder is Hannah nieuw op basisschool De Klimop, en dochter Floor natuurlijk ook. Ze maakt kennis met de moeder-maffia op het schoolplein, met voorzitster Nancy van de ouderraad, directeur Anton en juf Ank. Op de programmapagina van De Luizenmoeder op NPO3.nl vind je behalve alle afleveringen ook veel extra materiaal.

Luister het hele gesprek van Ghislaine Plag met Rick Nieman, Rutger Bregman en Ronald Ockhuysen uit Spraakmakers terug:

{audiofragment audio="301981" caption="Rick Nieman over het succes van De Luizenmoeder" }

]]>
Cultuur & Media Tue, 23 Jan 2018 14:17:18 +0100
Mannendingen op de radio https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7822-mannendingen-op-de-radio https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7822-mannendingen-op-de-radio

Googel op het woord 'mannendingen' en je krijgt meer dan 250.000 resultaten: websites over 'typische mannendingen die vrouwen nooit zullen begrijpen' of juist 'mannendingen waar vrouwen enthousiast van worden'. Zijn het mannendingen die bepalen wat 'de man' is? En een onderzoek naar wat het betekent het om man te zijn in de 21e eeuw, is dat een mannending? Op NPO Radio 1 aandacht voor De man en zijn ding in verschillende programma's en podcasts.

In 2017 namen Kunstuur-presentator Lucas De Man, fotograaf Ahmet Polat en acteur Rashif El Kaoui het publiek mee in hun zoektocht naar man-zijn. Hun project De Man is Lam leverde een theatervoorstelling, een fototentoonstelling en nu ook een serie podcasts op.

{video url="https://www.youtube.com/embed/LOjOjj5w3IM" caption="De theatervoorstelling De Man is Lam" }

De eerste keer man

De vraag 'Wanneer voelde je je voor het eerst man?' staat centraal in het eerste deel van de podcastserie. Acteur en podcastmaker Rashif El Kaoui stelde deze vraag niet alleen aan zichzelf, maar ook aan honderden andere mannen in Europa en Turkije.

{audiofragment audio="301607" caption="Podcast: De Man is Lam afl.1" }

De 2e uitzending van de poscast van De Man is Lam is in de nacht van 16 op 17 februari in Nooit Meer Slapen.

'Mannen zijn soms een beetje te groot'

De redactie van Mangiare! gooit het bij mannendingen over een heel andere boeg. Het populaire kook- en eetprogramma zendt vanaf dit jaar wekelijks uit en één keer per maand schuift culinair journalist en ‘excuus-Guus’ Jaques Hermus aan. Hij zit daar "dankzij positieve discriminatie", want vorig jaar kreeg de redactie regelmatig post dat er te weinig mannen aan tafel zaten. Hermus gaat in Mangiare! 'echte mannendingen' behandelen, want mannen willen volgens Hermus altijd culinair imponeren: "Ze willen de mooiste apparatuur hebben. Ze willen de grootste vis vangen. Ze willen de grootste mond hebben over de wijnen. Dat zijn mannendingen. Mannen zijn soms een beetje te groot." De luisteraar die nu denkt: "Wat een seksistisch rotprogramma", wordt door presentator Petra Possel nadrukkelijk opgeroepen te twitteren.

Dit jaar is Mangiare! ook gestart met de kookwedstrijd Met de paplepel… Vaders kookkunsten, waarvoor luisteraars hun favoriete vaders-recepten kunnen opsturen. Maar zoals tijdens de allereerste aflevering al bleek: veel vaders hebben in tegenstelling tot moeders niet voor de dagelijkse maaltijd gezorgd, want die zijn meer van het 'imponeerdiner'. 

{audiofragment audio="301850" caption="Mannendingen in Mangiare!" }

In de eerste uitzending van Mangiare! van 2018 gaat het verder uitgebreid over jenever, dé 'oude-mannendrank' bij uitstek, die nog traditioneel wordt gestookt door Fenny van Wees. Inderdaad: een vrouw. 

]]>
Cultuur & Media Mon, 22 Jan 2018 14:50:26 +0100
De woedende taal van Remco Campert https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7766-de-woedende-taal-van-remco-campert https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7766-de-woedende-taal-van-remco-campert

Het zijn hoogtijdagen in het leven van Remco Campert (88). Vandaag komt zijn nieuwe dichtbundel Open ogen uit en volgende week gaat de verfilming van Het leven is vurrukkuluk in première. Vrienden, collega-schrijvers en recensenten komen woorden tekort voor Open Ogen, die zij 'actueel', 'urgent', 'persoonlijk' en 'onontkoombaar' noemen.

'De geest waait als nimmer tevoren'

Campert wordt 104, aldus vriend Kees van Kooten, die hem nog nooit zo in vorm heeft gezien. "Het gaat hartstikke goed. Hij is breekbaar. Hij loopt met een stok, maar de geest die waait als nimmer tevoren." In Met het Oog op Morgen gaat Van Kooten uitgebreid in op het taalgebruik van Campert: "Zijn jongleren met de taal wordt steeds simpeler en toch briljanter. Het zijn geen woordspelletjes, daar doet ie het niet om, om het spel. Soms maakt hij neologismen, nieuwe duidingen, omdat de oude woorden tekort schieten."

{videofragment video="36743" caption="Kees van Kooten in Met het Oog op Morgen" image="images/2018/01/18_08_Kees-van-Kooten-over-Remco-Campert.jpg" }

'De noodzaak zit in elke letter die hij opschrijft'

In de bundel staan gedichten over de aanslagen op het vliegveld van Zaventem en de Bataclan in Parijs. Campert kon niet anders. "Die noodzaak is zo groot, het is ook de reden waarom hij zich elke dag uit bed sleept. Die noodzaak zit ook in elke letter die hij opschrijft", aldus Campert-kenner Yasmina Aboutaleb in De Nieuws BV.

Ook oud-politica en poëzie-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven roemt de actualiteit in de gedichten. "Het gaat over deze tijd, het gaat over oorlog, over terrorisme, over de dood, vergankelijkheid en de tijd die hem nog rest, maar het gaat vooral over de schoonheid van woorden om dat te beschrijven."

{videofragment video="36736" caption="Jeltje van Nieuwenhoven in De Nieuws BV" image="images/2018/01/18_e4_Jeltje-van-Nieuwenhoven-over-Remco-Campert.jpg" }

{quote caption="Onmenselijkheid viert triomf" author="Remco Campert in zijn nieuwe dichtbundel" }

'Gewoon schitterende gedichten'

Volgens Onno Blom, die de nieuwe bundel uitgebreid besprak in Nieuwsweekend, is Campert de meester op de vierkante centimeter: "Die hele bundel is niet het zwaaien met het vingertje. Nee, dat zijn gewoon schitterende gedichten. Ook doortrokken van beelden van de huidige oorlog en van de vorige oorlog die hem natuurlijk als jongeling heeft gevormd."

{audiofragment audio="301399" caption="Hugo Blom over Open ogen van Remco Campert" }

Volgende week, in de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 januari, een gesprek met regisseur Frans Weisz in Nooit Meer Slapen naar aanleiding van de première van Het leven is vurrukkuluk.

]]>
Cultuur & Media Thu, 18 Jan 2018 10:48:27 +0100
Circus horen met een blindentolk https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7730-komt-het-zien-komt-het-horen-circus-met-een-blindentolk https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7730-komt-het-zien-komt-het-horen-circus-met-een-blindentolk

Steeds vaker worden theatervoorstellingen met behulp van een speciale tolk toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Zo ook de circusvoorstelling Fraaie Fratsen! van Wintercircus Arlette Hanson. De slechtziende Dominique Bos en blindentolk Hilbert Geerling vertellen in NOS Met het Oog op Morgen over het communiceren van kleuren en bewegingen en de spierballen van een acrobaat.

De hond mag mee

Een draadloze koptelefoon met een zendertje en een enthousiaste tolk, dat is alles wat er voor nodig is om blinden en slechtzienden een ‘normale’ voorstelling te laten ervaren. Via de blindentolk horen zij wat er gebeurt en – helemaal in de sfeer van de act - hoe alles eruit ziet. Hierdoor krijgen ze niet alleen de spanning van de act mee, maar ervaren zij ook hoe moeilijk of spectaculair een bepaalde act is. De Stichting Komt het Zien! maakt de voorstellingen voor blinden en slechtzienden mogelijk. Niet voor niets is de slogan op hun site: "Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien!" Een meet & feel op het speciale ‘voelplein’, met artiesten en attributen van de voorstelling, maakt de theaterervaring compleet.

{quote caption="Ik heb voor het eerst echt circus gezien!" author="Slechtziende Dominique Bos" }

Meet & feel op het 'voelplein'

Een dolenthousiaste Dominique Bos, volgens eigen zeggen 'Fan No 1' , vindt de meet & feel een essentieel onderdeel van de voorstelling. Aan presentator Simone Weimans vertelt zij over haar ervaringen: "Nu voelde ik voor het eerst een trapeze en ik had werkelijk nooit geweten hoe zwaar die was! Nu kon ik dus ook bedenken, terwijl ik ook van de blindentolken het verslag kreeg hoe moeilijk en hoe zwaar het is en hoe zoiets dan in de lucht hangt. Fantastisch! Ik ben 25 jaar naar Circus Renz geweest en helemaal verslaafd aan circus. Maar de allereerste keer, vier jaar geleden, bij circus Arlette Hanson, met de audiodescriptie en mijn eerste reactie was: Ik heb voor het eerst echt circus gezien! Ondanks de 25 jaar Renz. Bij Renz genoot ik van de sfeer, maar had ik geen idee wat ze uitvoerden. Echt geen idee. En nu wel!"

{video url="https://www.youtube.com/embed/FH_ClS4STi0" caption="Uitleg over een eerdere theatervoorstelling voor blinden en slechtzienden" }

Tegelijk beginnen met klappen

Hilbert Geerling heeft zich gespecialiseerd in het verzorgen van audiocommentaar bij voorstellingen. Hij vindt de vergelijking met een voetbalcommentator die door Weimans wordt gemaakt wel een goeie: "Ik vertel gewoon precies wat er te zien is en dat doet de voetbalcommentator natuurlijk ook. Ik moet altijd ietsje van tevoren al zeggen wat er gaat gebeuren, zodat de blinden en slechtzienden op hetzelfde moment beginnen te klappen als de mensen die de voorstelling kunnen zien". Live in de studio geeft Geerling een uitvoering ten beste die de luisteraar direct betovert. Niet verbazingwekkend voor wie weet dat hij een van de beste goochelaars van Nederland is.

{audiofragment audio="301148" caption="Blindentolk Hilbert Geerling geeft een demonstratie van live audiodescriptie" }

'Toen we begonnen, wisten we niks!'

Geerling bereidt zich altijd goed voor op een voorstelling: "Het is live, dus je weet nooit echt precies wat er gaat gebeuren, maar we bereiden het wel heel goed voor. We gaan eerst die voorstelling bekijken. We gaan praten met de regisseurs. We gaan praten met de acteurs en dan weten we precies wat er gaat gebeuren. Toen we begonnen, we wisten niks! Ik wist niet wat het was om blind te zijn. Dus ik heb boeken gelezen van blinde schrijvers. Ik heb boeken gelezen óver blinden. En we hebben ook geoefend vóór blinden." Zijn droom is ooit de voorstelling Soldaat van Oranje of voorstellingen bij Oerol van audiocommentaar te voorzien. Binnenkort verzorgt Geerling het audiocommentaar bij de familievoorstelling De Reuzenperzik naar het jeugdboek van Roald Dahl. Ook is er tijdens het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018 een speciale wandelroute met blindentolk langs diverse locaties in de binnenstad van Leeuwarden. Een overzicht van alle voorstellingen met live audiodescriptie vind je op de site van de Stichting Komt het Zien.

{audiofragment audio="301106" caption="Luister naar het gesprek over live audiotranscriptie" }

]]>
Cultuur & Media Tue, 16 Jan 2018 10:35:12 +0100
'Wat is jouw grootste geheim?' https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7705-wat-is-jouw-grootste-geheim https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7705-wat-is-jouw-grootste-geheim

'Wat is jouw grootste geheim? Mag ik je grootste geheim kennen?' Met die vraag begint de zesdelige VPRO podcastserie Bob. Wie is daartoe bereid? Niemand toch? Maar wat als je over dertig of veertig jaar vergeetachtig begint te worden en uiteindelijk dement? En je vergeet dat je eigenlijk moet zwijgen over jouw allerdiepste, meest duistere geheim? Voor je het weet praat je vrijuit over alles dat je eigenlijk mee je graf in wilde nemen.

Iemand vinden die misschien niet bestaat?

Dit is het verhaal van Elisa, 84 jaar oud en dementerend. En smoorverliefd op Bob. Een mysterieuze man waar ze anderhalf jaar geleden plots over begon te praten. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Rakelt hun moeder een groot familiegeheim op, of kan ze feit en fictie niet meer uit elkaar houden? In zes afleveringen gaan radiomakers Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist op zoek naar de waarheid. Maar hoe vind je iemand die misschien niet bestaat?

Radiomakers Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist

Kindje afgestaan

Vanuit haar kamer in een bejaardentehuis in Antwerpen vertelt Elisa dat Bob haar buurjongen was in 1947. Nog steeds beginnen haar ogen te fonkelen wanneer ze over hem praat. Ze spraken soms af in het voortuintje van een leegstaand huis. Om te praten, geheimen te delen, kusjes te geven... en meer. Elisa raakte zwanger op haar vijftiende en werd door haar vader naar een klooster gestuurd om haar uit het zicht van de buren en de handen van Bob te houden. Met een kindje in haar buik ging ze naar binnen en met lege handen kwam ze weer naar buiten. Maar is dat wel zo? Elisa is ervan overtuigd dat haar verhaal klopt, maar haar dochters weten niet meer wat ze wel en niet moeten geloven.

Op zoek

De makers proberen ieder puzzelstukje in Elisa’s verhaal terug te vinden. Ze duiken in archieven, gaan op bezoek bij de kloosters waar Elisa wellicht heeft gezeten en praten met experts. Ze komen erachter dat delen van haar verhaal niet kúnnen kloppen, maar ze vinden ook aanwijzingen dat Elisa's (deels?) de waarheid vertelt.

Bob is een prachtig verhaal over ouder worden. Maar is het wel ethisch om aan de haal te gaan met iemands grootste geheim? Had Elisa - toen ze nog niet dementeerde - wel gewild dat er een zoektocht op touw werd gezet naar Bob? We zullen het nooit weten. Uit de zes podcast delen wordt één ding wel duidelijk; de makers behandelen Elisa en haar verhaal met bijzonder veel respect. Maar de grootste vraag blijft natuurlijk: bestaat Bob nou wel, of niet?

Schrijfster Jet Steinz is fan van de podcast Bob en besprak het in De Nieuws BV.

De podcastserie Bob was onlangs te horen in Nooit Meer Slapen, en is hier terug te luisteren

Geheimen op een sterfbed

In zijn debuutprogramma Zacht van Binnen - dat recent werd uitgezonden - ging ook Peter Pannekoek aan de haal met het gegeven van een geheim op je sterfbed.

]]>
Cultuur & Media Sat, 13 Jan 2018 13:37:50 +0100
'Rambam was bezig met een heksenjacht' https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7688-rambam-was-bezig-met-een-heksenjacht https://www.nporadio1.nl/cultuur-media/7688-rambam-was-bezig-met-een-heksenjacht

Er is veel om te doen, de uitzending van Rambam over misstanden bij studentenverenigingen. De media waren er als de kippen bij om studentenverenigingen weer eens aan de schandpaal te nagelen. Te voorbarig, vinden forumleden Tom van 't Hek en Yoeri Albrecht. 

De Wereld Draait Door, Nieuwsuur, Jinek, maar ook het AD en NRC besteedde aandacht aan de uitzending én de reacties daarop. Vóór de uitzending kondigden de universiteiten van Rotterdam en Utrecht al aan maatregelen te nemen tegen de studentenverenigingen die over de schreef zijn gegaan.

Tom van 't Hek, radiopresentator en oud-tophockeyer, vindt het "prima" dat Rambam een kijkje in de keuken van de studentenvereniging geeft. "Maar de uitzending viel mij tegen", zegt hij op NPO Radio 1. "Er zaten weinig feiten in de uitzending, de meeste informatie was 'van horen zeggen'. Ik had graag de slachtoffers bijvoorbeeld graag in de uitzending gezien", aldus Van 't Hek.

'Jachtseizoen op de corpora'

Journalist Yoeri Albrecht denkt dat er nog wat anders aan de hand is. "Er heerst een jachtseizoen op de corpora, daar gaat een toenemende intolerantie ten opzichte van jongeren achter schuil." Al benadrukt hij dat "excessen er absoluut niet bijhoren". "Maar moeten we een heksenjacht organiseren op alles wat anders is?"

"Ik deel de mening van mijn buurman", valt Van 't Hek hem bij. "Ik heb zelf kinderen van 16, 18 en 19. Die zijn het leven aan het ontdekken en lopen dan wel eens over de rand."

'Wat Rambam zegt, klopt niet'

Gisteren deden de praeses en de vice-praeses van het Utrechtse Studentencorps UVSV hun verhaal in Jinek. Volgens eerstejaarsstudent Bente klopt het verhaal dat Rambam vertelt niet. "Mijn astma-medicijnen zaten in mijn tas. Ze waren niet weggegooid tijdens de ontgroening zoals werd beweerd", zegt ze bij Jinek, waar ook de praeses en vicepraeses van het Utrechtse Studentencorps UVSV zaten.

{facebook url="https://www.facebook.com/evajinekofficial/videos/1935510420002798/" height="350" }

De media draven door

Albrecht breekt in elk geval een lans voor het corps. "Moet je een waardevolle subcultuur afschaffen omdat er wat dingen mis zijn?", vraagt Albrecht zich af. "Er is ook van alles fantastisch aan." De journalist heeft zelf in het corps van Minerva gezeten. "Ik vond die ontgroening helemaal niks. Het was saai en duurde lang. Maar ik ben ontzettend blij dat ik er lid ben geweest en heb een ongelofelijk leuke studententijd gehad."

Beluister hier het Mediaforum {audiofragment audio="300688" caption="Het Mediaforum" }

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan

]]>
Cultuur & Media Fri, 12 Jan 2018 10:29:05 +0100