Cultuur & Media
NOS

Webserie De Locker laat zien wat jongeren echt bezighoudt

foto: HUMANfoto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Webserie De Locker laat zien wat jongeren echt bezighoudt

Jongeren praten via social media over van alles met hun vrienden, maar gáát het dan ook echt ergens over? In de nieuwe online documentaireserie De Locker van omroep HUMAN praten jongeren van 14-20 jaar wél over wat hen echt bezighoudt. Over seks natuurlijk, maar ook over hoe je een meisje moet benaderen en wat je doet als je meisje bent, maar je niet echt een meisje voelt. Mieke van der Weij sprak met makers Els van Driel en Lotte van Gaalen in Met het Oog op Morgen.

Als moeder van twee dochters viel het Els van Driel op dat de verhalen die haar kinderen zien zo heel anders zijn dan de verhalen die zij zelf als puber zag. In De Locker brengt zij daarom "verhalen die je niet zo gemakkelijk uit jezelf vertelt, maar waar je wel mee zit. Waar je mee worstelt. Of waar je blij van wordt, maar die een beetje in de taboesfeer liggen. Die je niet zo heel snel bespreekt met vriendinnen." Soms vertellen de jongeren hun verhaal recht in de camera. Als het onderwerp iets te gevoelig is via een animatiefilmpje.

Seks, schaamte en preutsheid

Zo maakte Lotte van Gaalen drie afleveringen over seksualiteit, een onderwerp waar jongeren nog veel schaamte over hebben. Dat is ook de reden dat de video’s soms zijn geanimeerd. Jongeren zijn volgens Van Gaalen tegenwoordig een stuk preutser dan vroeger. "Wat ik vooral merkte in al die gesprekken die ik voerde is dat jongeren het gevoel hebben van: 'Ik moet weten wat ik vind. Ik moet stelling nemen.' Meestal zit de werkelijkheid daar natuurlijk tussenin. Daarom vind ik de serie ook zo goed. Dat is juist wat je dan niet deelt. Je houdt het voor jezelf totdat je denkt 'Nu moet ik het maar zus of zo aanpakken'. En dan gaat er natuurlijk vaak iets mis. De Locker breekt dat een beetje open. Die twijfel en dat zoeken, dat is eigenlijk waar de afleveringen steeds over gaan."

Een nieuw terrein dat Els van Driel en Lotte van Gaalen nog gaan verkennen is online gedrag. Nieuwe afleveringen worden wekelijks geüpload, nadat deze zijn gepresenteerd in ClubHub, het jongerenprogramma van NPO3. Om nog meer jongeren te bereiken dan nu al het geval is, gaan ze vanaf volgend schooljaar samenwerken met SchoolTV.

Meer over jongeren en wat hen bezighoudt

Op NPO3 zijn meer webseries te vinden waarin jongeren vertellen over wat hen bezighoudt: True Selfie over jongeren en psychische problemen en Falen & Opstaan, waarin Merlijn Kamerling (zoon van Antonie Kamerling) zichzelf en zijn leeftijdsgenoten van Generatie X onderzoekt.

Ster advertentie
Ster advertentie