appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Verschil in waarde ontdekte Rembrandt is 'heel overdreven'

ANP
donderdag 17 mei 2018 | KRO-NCRV | Loliet Witteveen Twitter

Het onbekende schilderij dat kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six kocht, blijkt een echte Rembrandt te zijn. Het kunstwerk, waar hij anderhalve ton voor betaalde, is nu miljoenen euro’s waard. Hoe kan hetzelfde schilderij ineens zoveel meer waard zijn? Is het terecht dat we zoveel belang hechten aan de naam van een kunstenaar?

Gary Schwartz over de waarde van laat ontdekte kunst

De ontdekte Rembrandt, genaamd Portret van een jonge man, is 94,5 bij 73,5 centimeter groot en is volgens deskundigen rond 1634 gemaakt. Voordat Jan Six het schilderij kocht op een veiling in Londen, was het jarenlang in handen van een Britse adellijke familie. Six herkende het meteen als een Rembrandt.

Volgens Amerikaanse kunsthistoricus Gary Schwartz is het verschil in financiële waarde heel overdreven. "En het gebeurt ook andersom", zegt hij. "Als een schilderij ineens niet van een bekende kunstenaar blijkt de zijn, dan kijk je er toch met andere ogen naar. De status verandert en het schilderij verdwijnt naar de zolder of de kelder." 

Met zijn boek Rembrandt: zijn leven, zijn schilderijen vestigde Schwartz in 1984 zijn naam als Rembrandtkenner. Nu was hij één van de vijftien experts die het schilderij mocht zien en erkend heeft als een échte Rembrandt.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1