appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Podcastserie Bob valt in de prijzen

VPRO Dorst
dinsdag 17 april 2018 | BNNVARA | VPRO | Redactie

De podcastserie Bob won gisteren de Publieksprijs bij de uitreiking van De Tegels, de prijs voor journalisten die 'een tegel oplichten'. De jury noemde Bob "een poëtisch verslag van een razend spannende, romantische maar ook frustrerende zoektocht". De productie biedt volgens de jury ook nog eens inzicht in 'volksziekte nr. 1' (dementie).

Bob is gemaakt door Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys van VPRO Dorst en audiocollectief Schik. De zesdelige podcast is een intrigerende zoektocht naar de (on)waarheden in het verhaal over de 84-jarige, dementerende Elisa, die verliefd is (of was) op Bob. Maar heeft Bob wel echt bestaan? VPRO Dorst is de plek binnen de omroep waar jonge makers de kans krijgen nieuwe ideeën voor programma’s en podcasts te ontwikkelen.

Jet Steinz noemt Bob Het Allermooiste in de NieuwsBV (Op de foto: Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys van audiocollectief Schik)

Eerder al getipt als Het Allermooiste

Publicist en recensent Jet Steinz tipte de podcastserie al als Het Allermooiste in een uitzending van De Nieuws BV in januari: "De serie geeft een heel mooi tijdsbeeld van het naoorlogse België. De makers gaan langs thema’s als tienerzwangerschappen, gedwongen adoptie, seksueel misbruik, zelfmoord en hoe daar in die tijd mee werd omgegaan. Maar het is ook een prachtige vertelling over ouder worden, over hoe weinig je eigenlijk van je ouders weet, zeker als het om die generatie gaat. En over de werking van het geheugen."

Wel zorgt de podcast volgens haar ook voor een ongemakkelijk gevoel, want had Eliza dit geheim wel willen delen als zij niet dement was geworden? "Het is een heel ontroerende podcast. Uiteindelijk is het toch een prachtige zoektocht en vind ik het ook Het Allermooiste." En dat vond het publiek dus ook.

Alle afleveringen van Bob

Bob is eenvoudig terug te vinden via de podcast app op je mobiel of tablet. Hieronder kun je alle afleveringen beluisteren via onze site:

Bob (1/6)

Bob (2/6)

Bob (3/6)

Bob (4/6)

Bob (5/6)

Bob (6/6)

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1