Cultuur & Media
EONOS

Coming of age-films laten ons onze jeugd opnieuw beleven

foto: Trailer Lady Birdfoto: Trailer Lady Bird
  1. Nieuwschevron right
  2. Coming of age-films laten ons onze jeugd opnieuw beleven

We hebben het allemaal meegemaakt. Je bent een verwarde puber en probeert je een weg te banen in de grote mensenwereld. Dit gaat vaak gepaard met honderdduizend twijfels, ruzies en op hol geslagen hormonen. Toch lijkt deze strijd op het witte doek altijd iets mooier dan in het echte leven, maar volgens filmkenner Rick de Gier geeft de film Lady Bird een zeer realistisch beeld van deze strijd. Een gesprek in Langs de Lijn en Omstreken.

Wat ooit begon met James Dean als de Rebel without a Cause veranderde al snel met de komst van films als American Pie en Not Another Teen Movie. Deze films lieten zien dat het leven van een tiener eigenlijk maar om één ding draait: seks. Maar met de komst van films als Boyhood en The Diary of a Teenage Girl probeert Hollywood te laten zien dat het leven van een tiener eigenlijk om veel meer gaat.

Clichés

Maar ondanks alle onrustige hormonen, draait het leven van een tiener om nog veel meer dan alleen seks. In de met vijf Oscars genomineerde film Lady Bird zien we waarmee een 17-jarig meisje allemaal te maken krijgt in haar leven. "Natuurlijk komen er ook in deze film verschillende clichés aan bod", vertelt De Gier. "Denk aan conflicten met ouders, de eerste keer seks, drugs, het schoolbal en ga zo maar door. Maar ondanks dat voelt het echt niet als een cliché."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens De Gier is het belangrijk dat er een verschil wordt gemaakt tussen de coming of age-films en films met tieners. "Je hebt hartstikke veel films met tieners, maar een groot deel daarvan zijn gewoon komedies. Maar coming of age-films doen eigenlijk een beetje literair aan. Denk aan tieners die met vallen en opstaan volwassen worden. Dit soort films zijn daarom vaak ook beetje introspectief en het gaat echt om het gevoel en het denken van de personages".

Blauwdruk

Volgens De Gier is Rebel without a Cause wel de film die het coming of age-genre aftrapte. "Deze film legde echt de blauwdruk voor dit genre. James Dean speelde een tiener die zich echt verzette tegen autoriteit en met iedereen een conflict uitlokte. De film is tegenwoordig misschien wat lachwekkend, maar het heeft wel echt veel betekent voor dit soort films."

De reden waarom dit genre zo populair is, komt volgens De Gier omdat het ons de kans geeft om even nostalgisch te zijn. "Ikzelf kijk met veel genoegen terug op mijn tienertijd. Het is daarom heel leuk om bepaalde ervaringen die je zelf ook hebt gehad te zien op het witte doek."

Ladybird waardige nieuwe film in coming of age genre

Ster advertentie
Ster advertentie