Cultuur & Media

Vijf podcasttips van NPO Radio 1

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf podcasttips van NPO Radio 1

[NOS - NTR - VPRO - BNNVARA - AVROTROS] Wekelijks verschijnen er nieuwe podcasts in het assortiment van NPO Radio 1. We lichten er vijf uit, die we aanraden:

1. Kleurrijke Kwesties

Ons land telt naar schatting 1 miljoen inwoners met een islamitische geloofsovertuiging. Wat speelt er de islamitische gemeenschap in ons land? Daarover gaat het in Kleurrijke Kwesties, gemaakt door de redactie van Kwesties. Onderwerpen die tot nog toe aan bod kwamen: het taboe op seksualiteit en de hoge kosten van een bruiloft voor moslims.

2. De Dag

Heb je weinig of geen tijd om radio te luisteren, maar wil je wel met diepgang worden bijgepraat over wat er speelt in het nieuws? Dan is De Dag de podcast voor jou. Elke dag beschikbaar vanaf 12.00 uur. Jurgen van den Berg neemt je mee in twee gesprekken die uitleg en achtergronden geven bij de actualiteit.

3. De Verhalen

Het hoorspel behoort tot een van de oudste radiovormen. Wekelijks is er op NPO Radio 1 een vers hoorspel te beluisteren. Het is op een tijdstip dat veel mensen al op 1 oor liggen, namelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag. Daarom biedt de podcast De Verhalen uitkomst: je luistert op een zelfgekozen moment.

Op dit moment is het 11-delige verhaal te horen op basis van de roman van David Mitchell De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet, over een liefdesgeschiedenis op de Nederlandse handelspost in Decima voor de kust van Japan in de nadagen van de VOC.

4. De Krokante Leesmap

Vroeger ging je naar de kapper om bladen te lezen waar je nieuwsgierig naar was, maar die je niet durfde te kopen. Nu is er De Krokante Leesmap, waarin een illuster drietal allerhande tijdschriften bespreekt: Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries van BNNVARA. "Wat een zalige flauwekul. Gewoon geweldig", aldus luisteraars van deze podcast.

5. Tijdlijn

Tijdlijn ontrukt legendarische radio-interviews en reportages aan de vergetelheid. Gekoppeld aan de actualiteit, krijg je prachtige radiomomenten van jaren terug te horen. Bijvoorbeeld over de Elfstedentocht van 1941 of een vertederend radio-interview met Remco Campert. Om de week kun je een audioduik nemen in het geschiedenisbad van de radio, samengesteld door VPRO-collega Anton de Goede.

Naast deze speciale podcasts, kent vrijwel elk programma op NPO Radio 1 een eigen podcast. Abonneer je op je favoriete programma’s, en je kunt ze beluisteren op een tijdstip dat het jou past.

Ster advertentie
Ster advertentie