Cultuur & Media

Populair tv-programma Vaarwel Nederland met speciale uitzending op NPO Radio 1

foto: ANP - Peter van Zoestfoto: ANP - Peter van Zoest
  1. Nieuwschevron right
  2. Populair tv-programma Vaarwel Nederland met speciale uitzending op NPO Radio 1

[MAX] Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de grote naoorlogse emigratiegolf begon. Naar aanleiding daarvan maakte Omroep Max de televisieserie Vaarwel Nederland. Op zaterdag 24 maart brengt de omroep op NPO Radio 1 van 19.00 tot 22.00 uur een speciale uitzending rond het thema emigratie. Ellis de Bruin ontvangt gasten als filosoof Marli Huijer en journalist Hylke Speerstra om te praten over emigratie vroeger en nu.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Subsidies van de overheid

Aangemoedigd door mooie verhalen en subsidieregelingen van de overheid, besloot bijna een half miljoen Nederlanders in de jaren na de Tweede Wereldoorlog het geluk te zoeken in Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. De afgelopen weken volgde MAX in de televisieserie Vaarwel Nederland het spoor van menig landverhuizer.

Het opbouwen van een nieuw leven

In de speciale uitzending Vaarwel Nederland ontvangt Elles de Bruin Filosoof Marli Huijer, journalist Hylke Speerstra en migratiedeskundige Marijke van Faassen en praat met hen over emigratie vroeger en nu. Hoe kijken we aan tegen deze bijzondere naoorlogse periode? Waarom moesten Nederlanders vertrekken? Wat zijn de gevolgen van deze grootscheepse emigratiegolf? Hoe is het voor de mensen die in Nederland achterbleven? En wat kunnen we leren van de manier waarop de landverhuizers van toen een nieuw leven hebben opgebouwd?

Quote

Nu Europa is geconfronteerd met een groot aantal vluchtelingen, zou je bijna vergeten dat het een continent van achterblijvers is

Filosoof Marli Huijer in haar boek Achterblijven

De gevolgen voor de achterblijvers

Filosoof Marli Huijer schreef het een boek over de achterblijvers: Achterblijven. Een nieuwe filosofie voor een grenzeloze wereld. De emigratie van een groot deel van haar familie heeft veel impact gehad op de voormalige Denker des Vaderlands. Wat betekende het vertrek van een familielid destijds? En wat betekent zo’n vertrek in deze digitale tijd?

Een wreed paradijs

Schrijver en journalist Hylke Speerstra ging voor zijn boek Het wrede paradijs op zoek naar verhalen van Friese emigranten in de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Historicus Marijke van Faassen is ook te gast in de uitzending. Als onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis is zij gespecialiseerd in migratiegeschiedenis.

Meer over Vaarwel Nederland

Carmen Fernald, de bedenker en researcher van de serie Vaarwel Nederland, heeft zelf een migrantenachtergrond. Ze vertelde in het televisieprogramma De Nieuwe Maan over de serie, hoe het is om te integreren in een andere cultuur en wat de gevolgen van emigratie zijn: "Het splijt echt families." Ook gaat zij in op de grote rol die de verzuiling speelde in het naoorlogse emigratieverhaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alles over de speciale uitzending van Vaarwel Nederland

Presentatie: Elles de Bruin
Gasten: filosoof Marli Huijer, journalist Hylke Speerstra en migratiedeskundige Marijke van Faassen

Uitzending: zaterdag 24 maart tussen 19.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie