Cultuur & Media
NTR

Hoe bedenk je een nieuw televisieformat?

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe bedenk je een nieuw televisieformat?

Chris Bajema is de vaste reporter van het kook- en eetprogramma Mangiare! Toen hij hoorde dat het programma Koken met Van Boven zou stoppen, vatte hij meteen het plan op om in het gat te duiken dat Yvette van Boven tijdelijk achterlaat. Voor een nieuw format ging hij te rade bij zijn beste adviseur: zijn eigen moeder. Brainstormen voor beginners en gevorderden.

Chris Bajema bedenkt met zijn moeder een format voor een kookprogramma

Bladerdeeg

De Moeder van Chris is een hele normale Nederlander die no-nonsense kookt. "Zij doet maar wat", volgens bajema. Poeha vindt ze vooral … poeha. Haar favoriete ingrediënt? Bladerdeeg, "want daar kun je alles mee verbloemen". Maar bladerdeeg als televisieformat van een programma dat Bladerdeeg zou moeten gaan heten? Dat gaat zelfs De Moeder van Chris te ver.

Weg van de snelweg met een hapje eten erbij

Maar toch, al brainstormend (Weg van de snelweg met een hapje eten erbij) komen ze uiteindelijk wel degelijk bij een potentieel nieuw format uit: Afgeserveerd! Een nieuw kookprogramma dat op zoek gaat naar de waarom-vragen rondom eten. Waarom dit mesje? Waarom deze appel wel en die andere niet? Waarom is het mislukt? Waarom is juist dit koekje een Meppelaartje? Afgeserveerd. Het eerste programma met een kijkje áchter de keuken. Presentatie? De Moeder van Chris natuurlijk.

Zo doe je dat dus, een nieuw format bedenken. Het is eigenlijk net als in het gedicht Aars Poetica van Riekus Waskowsky:

Dichten is net als koken:
je pleurt maar wat in de pan
als je koken kan.

Meer over Chris Bajema

Chris Bajema is radio- en theatermaker en werd bekend als de Man met de microfoon.
Lees meer over Chris Bajema op zijn website.

Chris Bajema bedenkt met zijn moeder een format voor een kookprogramma

Ster advertentie
Ster advertentie