appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

And the winner is… Oscarnacht bij NPO Radio 1

AFP - Valerie Macon
zaterdag 3 maart 2018 | NPO Radio 1 | Redactie

De accountant die vorig jaar de verkeerde envelop gaf aan de presentatoren is er dit jaar niet bij. De Hollywoodsterren en producenten die vanwege #MeToo-beschuldigingen persona non grata zijn geworden ook niet. Maar verder is het business as usual bij hét filmfestijn van het jaar: de Oscar-uitreiking. NPO Radio 1 ruimt er de nacht van 4 op 5 maart voor in tijdens de speciale live-uitzending NPO Radio 1 presenteert Oscars 2018.

Presentatoren Martijn Grimmius en Willem de Gelder doen die nacht tussen 02.00 en 06.00 uur live verslag vanuit de foyer van bioscoop Vue (uit te spreken als ‘view’) in Hilversum, waar de Oscar-uitzending live te zien is.
NPO Radio 1 vroeg aan de twee presentatoren wat luisteraars die nacht kunnen verwachten.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Trailer van alle genomineerden voor Beste film 2018 (Engels)

Wat gaan jullie precies doen tijdens de Oscarnacht?

"Tussen 02.00 en 06.00 uur praten we met filmkenners over de genomineerde films, hun verwachtingen en de geschiedenis van de Oscars. Natuurlijk gaan we ook af en toe schakelen met Hollywood. Die filmkenners zijn Gudo Tienhooven en John de Jong van filmpodcast MovieInsiders, filmmaker Eddy Terstall en filmcomponist Matthijs Kieboom."

Kan dat wel, film op de radio?

"Zoals elke filmliefhebber weet, is praten over een film bijna net zo leuk als kijken naar film, dus dat moet goed komen! En om een beeld te geven bij de films, hebben we natuurlijk een aantal fragmenten klaar staan."

Dit jaar is het de 90e keer dat de Oscars worden uitgereikt. Gebeurt er nog iets speciaals?

"Voor zover bekend niet echt. Wel heeft televisiezender ABC een speciale website met 90 verhalen rond 90 jaar Oscars gelanceerd."

Gaan jullie letten op 'politieke signalen' in kleding en speeches? 

"Ja uiteraard. Er staat ongetwijfeld weer een hoop ‘politieks’ te gebeuren. Het is een bewogen jaar geweest in de filmwereld, door het nieuws rondom Harvey Weinstein en de #MeToo-beweging die daarop volgde. Het is bijna ondenkbaar dat dat niet terug zal komen in een aantal speeches. The Academy (die de Oscars uitdeelt) lijkt soms ook politieke statements te maken met de keuzes die ze maken."

Het marketingbedrijf dat traditioneel de 'goodiebag' voor de grote sterren verzorgt nam alvast een voorschotje: in het tasje voor de A-sterren zit dit jaar behalve een reis naar Hawaï ook een busje pepperspray.

Wie worden volgens jullie de grote winnaars dit jaar?

Natuurlijk vroeg de redactie ook aan de presentatoren wie er dit jaar gaan winnen. Presentator Willem de Gelder had daar wel ideeën over:

Beste film
"Moeilijk te voorspellen, want er is dit jaar niet één film die eruit sprong, net als afgelopen jaren. The Shape of Water maakt een goede kans, maar Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ook."

Beste regie
"Meestal wint een film niet allebei de prijzen, dus als The Shape of Water de beste film is, wint regisseur Guillermo Del Toro niet ook deze prijs, maar als een andere film wint, is hij wel de beste kanshebber. Ook een mogelijke winnaar: Christopher Nolan, regisseur van de film Dunkirk. Deze film was één van de cinematografische hoogstandjes van het afgelopen jaar. Vooral de vliegtuigscenes zijn prachtig vastgelegd."

Beste mannelijke hoofdrol
Ik was erg onder de indruk van Daniel Kaluuya, hoofdrolspeler van de horrorfilm Get Out. Hij zou de prijs verdienen, maar ik denk niet hij kan opboksen tegen gevierde acteurs als Gary Oldman (Winston Churchill in Darkest Hour) en Daniel Day-Lewis (Phantom Thread). Misschien wint die laatste wel, mede omdat hij met pensioen gaat. Mocht Kaluuya nu niet winnen, dan krijgt hij in de toekomst vast nog wel kansen, want hij is pas 29."

Beste vrouwelijke hoofdrol
"Beste kanshebber is denk ik Frances McDomand uit Three Billboards, maar mijn persoonlijke favoriet is Sally Hawkins uit The Shape of Water. Ze speelt daarin een vrouw die niet kan praten, die verliefd wordt op een zeemonster. Als je dat geloofwaardig kunt neerzetten, dan verdien je daar wel een Oscar voor."

Nederlands tintje

"Als Dunkirk de Oscar voor Beste regie zou winnen, dan mogen wij als Nederlanders ook een beetje trots zijn, want Dunkirk is deels opgenomen in Urk. Het camerawerk van die film is van Hoyte van Hoytema, die Nederlandse ouders heeft en ook in Nederland heeft gewoond. Hij is overigens ook zelf genomineerd in de categorie 'beste camerawerk'. Ook de Nederlandse make-upartiest Arjen Tuiten is genomineerd voor zijn bijdrage aan de film Wonder."

De Oscars - Hoe en wat

De 90ste uitreiking van de Oscars (officieel: de Academy Awards of Merit) vindt plaats op 4 maart 2018 in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles. De uitreiking vindt deze maal niet zoals gewoonlijk einde februari plaats om conflicten met de Olympische Winterspelen 2018 te vermijden. De show wordt uitgezonden op ABC en wordt geproduceerd door Michael De Luca en Jennifer Todd. De gastheer is Jimmy Kimmel, die de show voor de tweede maal op rij presenteert.

Bron: Wikipedia

De uitzending bijwonen?

NPO Radio 1 presenteert Oscars 2018 is te beluisteren in de nacht van zondag 4 op maandag 5 maart, van 02.00-06.00 uur. Als je erbij wil zijn, kun je je aanmelden voor het Oscar-evenement van Vue, via deze link.
Vol = vol.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1