appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Stuur je favoriete gedicht in voor Domweg Gelukkig in de Taalstaat

Pixabay
vrijdag 2 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie

Sinds begin dit jaar kent De Taalstaat een bijzondere nieuwe rubriek: Domweg Gelukkig in de Taalstaat. Daarin kunnen luisteraars een gedicht over hun favoriete plek delen met de luisteraars van het programma. Een gedicht over de straat, de laan, het plein of het park waar hun geboortehuis stond, waar ze wonen of waar ze de hond uitlaten. Of gewoon de plek waar ze aan verknocht zijn. Luisteraars kunnen een bestaand gedicht insturen, maar ook een zelfgeschreven gedicht.

Met de rubriek Domweg Gelukkig in De Taalstaat wil het programma een poëtische plattegrond van Nederland maken. Het idee kwam van Taalstaat-luisteraar Marijke Gotink uit Den Bosch, tijdens het oplossen van een cryptogram in de zaterdagkrant, waarin werd gehint op het gedicht van J.C. Bloem dat eindigt met de beroemde regel Domweg Gelukkig in de Dapperstraat

De Dapperstraat

Natuur is voor tevredenen of legen.
En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

Geef mij de grauwe, stedelijke wegen,
De' in kaden vastgeklonken waterkant,
De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand
Door zolderramen, langs de lucht bewegen.

Alles is veel voor wie niet veel verwacht.
Het leven houdt zijn wonderen verborgen
Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.

Dit heb ik bij mijzelven overdacht,
Verregend, op een miezerigen morgen,
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.

J.C. Bloem (1887-1966)

Het gedicht dat Marijke Gotink zelf instuurde voor de eerste uitzending is geschreven door een goede vriend van haar, de beeldend kunstenaar Jaap de Kieft. Het gaat over de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch.

Jaap de Kieft en Marijke Gotink: de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch

Zelf voorlezen en toelichten in de studio

De redactie van De Taalstaat heeft al veel reacties ontvangen van zowel bestaande als zelfgeschreven gedichten. Uit die enorme stapel selecteert de redactie iedere week een gedicht. De luisteraar die het instuurde mag het komen voorlezen en toelichten in de studio: wat is het voor soort straat of plek?

Interactieve site met poëtische plattegrond

Alle bijdragen worden door de redactie van De Taalstaat vastgepind op een 'poëtische plattegrond' en gepubliceerd op de Facebookpagina van De Taalstaat. Op de speciale site staan alle poëtische locaties bij elkaar, ook de inzendingen die de uitzending niet hebben gehaald. Bezoekers van de site kunnen op een locatie klikken en vervolgens het ingestuurde gedicht lezen. Zelfgeschreven gedichten zijn op de kaart donkerblauw; bestaande gedichten lichtblauw.

Op 3 maart is de volgende aflevering en dan staat het gedicht over Tegelen in Limburg centraal, dat is ingestuurd door Leny Crins.

Een gedicht insturen?

Heb je zelf een gedicht geschreven over je favoriete plek, of wil je een bestaand gedicht insturen die en plek op de interactieve kaart moet krijgen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De afleveringen tot nu toe

Vanaf begin dit jaar zijn de volgende gedichten voorgedragen in de uitzending:

13 JANUARI

Hanneke den Held; de Buijs Ballotstraat in Amersfoort

20 JANUARI

Frederik Ruijter: de Reguliersteeg in Utrecht van Gerard Dummer

27 JANUARI

Roel Küntze; de Poppeweg in Leeuwarden

3 FEBRUARI

Harrie Vleerlaag: de Jacob van Arteveldestraat in Amsterdam

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1