Cultuur & Media
EONOS

The Shape of Water past in reeks taboe-doorbrekende films

foto: Youtubefoto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. The Shape of Water past in reeks taboe-doorbrekende films

In Nederland zijn we niet vies van naakt en seks op televisie en in films. Turks Fruit en Flodder zorgden jaren geleden al bij menig kijker voor rode oortjes, maar in landen als Amerika heeft er altijd een taboe geheerst omtrent seksualiteit op het scherm. Maar is dit taboe met de komst van films als Fifty Shades en The Shape of Water dan doorbroken? Een gesprek in Langs de Lijn en Omstreken met filmrecensent Emma Curvers.

"Buurman, wat doe u nu?" Met die zin schreef Tatjana Simic in de jaren ’80 Nederlandse filmgeschiedenis. De beroemde seksscene uit de eerste Flodder-film zorgde voor nogal wat commotie. Want was het niet een beetje too much? Voegt deze scene echt wat toe aan de rest van de film? De meningen zijn tot op de dag van vandaag nog steeds verdeeld, maar deze scene werd wel één van de bekendste seksscenes van de Nederlandse filmwereld.

Preuts

In de met Oscar-genomineerde film The Shape of Water vertelt regisseur Guillermo del Toro het verhaal van de verboden liefde tussen een doofstom meisje en een mysterieus amfibisch wezen. En ik hoor je denken: dit klinkt een beetje als een moderne versie van Beauty and the Beast. Een meisje dat als enige de positieve kanten van het beest ziet, terwijl de rest van de wereld het beest ziet als iets engs en gevaarlijks.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Natuurlijk weten we dat Belle en het beest verliefd op elkaar worden en uiteindelijk hun liefde bezegelen met een kus. Maar deze kus gebeurt pas wanneer het beest is terug veranderd naar een mooie prins en zelfs dan blijft het bij een bescheiden kusje. Natuurlijk is Beauty and the Beast een kinderfilm en mogen we geen heftige seksscene verwachten, maar het kan toch wel als preuts worden beschouwd.

In The Shape of Water wordt er niet moeilijk gedaan en zien we gewoon hoe de liefde tussen mens en beest geconsumeerd wordt. Volgens sommigen gaat dit misschien wat ver, maar is dat zo? Sinds de komst van de Fifty Shades of Grey-boeken lijkt het taboe omtrent seks doorbroken te zijn. In de verfilming zien we niet alleen de blote borsten van de vrouw, maar hier en daar zelfs mannelijke geslachtsdelen. Voor kijkers van Game of Thrones stelt dit misschien niet veel voor, maar op het witte doek is dit toch wel een big deal.

Taboe

Het lijkt er dus op dat Hollywood langzaam maar zeker het beeld omtrent seks in film probeert te veranderen. En bij The Shape of Water lijkt het zelfs weer een stap verder te gaan. Als kijker zijn we net gewend aan seks tussen man en vrouw, maar nu moeten we zelfs gaan wennen aan seks tussen mens en beest. Kunnen we dan niet gewoon zeggen dat het taboe omtrent seks op beeld gewoon compleet van de kaart is geveegd? Een ding is zeker: we gaan steeds meer zien wat we nog nooit gezien hebben. Mijn enige eis is dat het functioneel blijft en iets bijdraagt aan het verhaal.

Filmrubriek: over beesten en andere sprookjesfiguren

Ster advertentie
Ster advertentie