appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Winactie: De zeven wetten van de liefde volgens Corine Koole

ANP - Remko de Waal
woensdag 14 februari 2018 | Omroep Max | Redactie

Altijd en eeuwig bij elkaar blijven, dat willen we natuurlijk allemaal. Maar soms loopt het anders in de liefde. Corine Koole interviewt al jaren mannen en vrouwen over de liefde voor De Volkskrant en de Linda en ontdekte na vijftien jaar dat de liefde een aantal constanten kent. In Nieuwsweekend vertelt ze over het boek De zeven wetten van de liefde dat zij hier over schreef.

Elke liefde is anders

Verliefdheid, verlangen, seks, grote liefde, eeuwige liefde, pijn en trouw: in de meer dan duizend verhalen van de mensen die Koole sprak zit het allemaal. Natuurlijk denkt zij regelmatig: dit verhaal heb ik al honderdduizend keer eerder gehoord. "Maar dan blijkt al pratende dat er altijd weer nieuwe invalshoeken te bedenken te zijn, waar je mensen dan weer gedetailleerder over kan laten vertellen, waardoor dat verhaal wat dan leek te lijken op dat van vorige week, toch weer heel anders wordt. En dat maakt het mooi. Elke liefde is echt anders."

Liefde is een idee, maar dat is precies waarom ik het zo fascinerend vind. Je streeft een idee na en iedereen doet het op zijn eigen manier.

Corine Koole

Les 1 in de liefde

Tijdens haar interviews leerde Koole dat iedere positieve eigenschap ook altijd een negatieve kant heeft. Presentator Mieke van der Weij vult haar aan: "Je kan niet maar één kant van die eigenschap willen. Je moet ook van die andere kant leren houden. Je moet nooit proberen iemand te veranderen". Volgens Koole is dat dan ook Les 1 in de liefde: "Ik denk dat dat het geheim is van de grote liefde, als je in staat bent om een loyaliteit te ontwikkelen ten aanzien van de ander. En echt begrijpt, maar dan ook écht begrijpt dat iemand anders is. Dat niet alleen, maar dat iemand ook anders is dan degene die hij was vijf jaar geleden, toen je iets met hem begon en ook weer anders dan over vijf jaar. Maar dat vereist natuurlijk nogal wat."

Liefde is geen voetbal

"Je hebt een heleboel, mensen die het bouwwerk (van hun relatie) alleen nog maar als doel zien", aldus Koole, maar het gaat volgens haar niet om het teamgevoel: "Liefde is geen voetbal. Het is nog steeds die liefde tussen twee mensen en die moet elke dag weer bij wijze van spreken opnieuw getoetst. En dan kan gebeuren dat als je aan dat 'matje' trekt, dat alles omver lazert."

De liefde volgens Corine Koole

Open Kaart in Nooit Meer Slapen

Een paar dagen na dit gesprek sprak Pieter van der Wielen Corine Koole voor de rubriek Open Kaart in het nachtprogramma Nooit Meer Slapen

Win De zeven wetten van de liefde van Corine Koole

NPO Radio 1 geeft op Valentijnsdag drie boeken weg van De zeven wetten van de liefde van Corine Koole. Wat moet je daarvoor doen? Geef in drie zinnen jouw tip voor een goed liefdesleven. De drie leukste inzendingen zetten we op de site, waarna deze inzenders het boek via uitgeverij Prometheus krijgen toegestuurd.

Meedoen kan op Valentijsdag 2018, tot middernacht via onderstaand formulier:

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Boeken

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1