appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Sterwaardering voor films is misleidend

Trailer Black Panther
zondag 11 februari 2018 | EO | Sjors van Veen Twitter

Je kent het wel: je hebt zin om een avondje naar de bioscoop te gaan. Maar voordat je jouw ticket boekt kijk je even een korte trailer en lees je misschien een paar recensies, want je wil toch weten of dit je tijd en geld wel waard is. Maar wat nou als de recensies niet heel lovend zijn? De kans is groot dat je dan toch maar besluit deze film over te slaan. Maar is dit terecht of mis je eigenlijk een hele goede film door de recensie van een ander? In Langs de Lijn en Omstreken gaan filmkenners met elkaar in gesprek. 

Eind vorig jaar besloten filmrecensenten van Het Parool te stoppen met het uitdelen van sterren als waarderingsmethode van de nieuwste films. Volgens de recensenten zou het uitdelen van sterren een onjuist beeld geven van de film en bezoekers op een verkeerd spoor zetten. Daarom is er besloten hier voortaan mee te stoppen. Een slechte zaak zegt filmrecensent Rick de Gier: "Sterwaarderingen maken een recensie meteen duidelijk. Het is net als een kop boven een krant, je ziet eigenlijk meteen waar het over gaat en wat de conclusie is."

Recensenten in debat

Oordeel is niet belangrijkste

Volgens Dana Linssen, recensent van de Filmkrant, zorgt het uitdelen van sterren ervoor dat een recensie zijn journalistieke waarde verliest. "Een goeie recensie is een journalistiek genre. Je kunt informatie geven, context bieden en een oordeel geven is daar maar een heel klein onderdeel van. Met die sterrenwaarderingen zorg je ervoor dat het oordeel het belangrijkste wordt."

Ook zou een sterrenwaardering suggereren dat iedereen dezelfde criteria gebruikt om een film te beoordelen. "Voor de één is een waardering van 3 sterren al voldoende, maar voor de ander kan dit net te gemiddeld zijn om de film niet te gaan kijken. We zien tegenwoordig ook een trend dat mensen alleen maar toppers en hoogtepunten willen, maar veel films komen daar gewoon niet aan."

Black Panther

Deze week verschijnt de nieuwe  Marvel-film Black Panther in de bioscoop. De film krijgt van veel recensenten meteen vier van de vijf sterren, maar is dit terecht? Rick de Gier: "Ik geef deze film vier sterren, maar het blijft een superheldenfilm. Dit zijn vaak films waar mensen niet van houden, maar misschien kan deze hoge recensie ervoor zorgen dat dit genre wat toegankelijker wordt voor een groter publiek."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Black Panther (2018)
 

Luister hier het hele gesprek uit Langs de Lijn en Omstreken terug. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1